ЕТА обяви примирие - завинаги 10.01 | 20:05

В редакциите на водещи световни медии се е получило изявлението

От Елена Коцева

Баската терористична организация ЕТА обяви пълно прекратяване на въоръжената борба. След десетилетия насилие се слага край на въоръжената съпротива срещу испанските власти.

Съобщението идва от сайта на левия радикален вестник GARA, който бе цитиран от световните агенции.

Тази сутрин в редакциите на водещи медии, между които BBC, Guardian, Spiegel и др., е получено съобщение с изявлението на баските сепаратисти.
То заявява "пълно и постоянно примирие, потвърдено на международно равнище". Самият сайт на
GARA обаче остана дълго време недостъпен. По-късно на него се появи и видеобръщение на баските терористи.

В изявлението се посочва още, че решението на ЕТА е твърдо и има за цел да прекрати въоръжената конфронтация. Също така се казва, че е нужно да се търси справедливо и демократично решение на конфликта.

Освен това се призовава испанското правителство да прекрати преследването на левите движения на баските.

Това съобщение от страна на ЕТА е второто в този дух за последната половин година. В началото на септември месец на същия сайт бе публикувано изявление за прекратяване на огъня, но без да се конкретизира срокът на примирието.

Според испанските власти поредното изявление обаче не е достатъчно, тъй като в историята на съществуването си ЕТА не веднъж е обявявала прекратяване на борбата, като е нарушавала примирието с кървави атентати само няколко месеца след това.

Затова и се изчакват по-кардинални действия като доказателство – саморазпускане на организациите и открито и пряко осъждане на терора.

Последният атентат на ЕТА беше през август 2009 година, но само за последната една година испанската полиция с помощта на френски, португалски и британски колеги, арестува повече от 60 предполагаеми членове на ЕТА, като иззе почти 2 тона взривни вещества, оръжие, наркотици и голямо количество документи.

Няколко лаборатории за изготвяне на взривове също бяха открити и неутрализирани в Португалия. 

Баската терористична организация ЕТА съществува от средата на1959 година и води борба за независимост на Страната на баските. Първият извършен от нея атентат е от юни 1968 година.

Борбата на ЕТА е довела до повече от 800 жертви и сериозно напрежение в много области на Испания. Поддръжниците на самата ЕТА в последното десетилетие главоломно намаляват, тъй като организацията отблъсна обикновените граждани с кървавото насилие, което прилага.

Най-четени