Евакуация и в Индонезия заради изригнал вулкан 11.05 | 12:26

В района на остров Ява са отменени полети

От iNews.bg

След Хаваите и Индонезия вече има проблем с вулкан. Граждани на островната държава, живеещи в сянката на един от най-активните кратери, е трябвало да бъдат евакуирани на безопасно място, след като вулканът е изхвърлил пепел на височина 5 000 метра в небето, предаде БГНЕС. Властите са наредили на живеещите в радиус от 5 км от планината Мерапи на остров Ява да напуснат района.

Пепелта е стигнала дори до части от Джокякарта, която се намира на 30 км от вулкана. Властите съобщават, че летището в Джокякарта е отменило осем полета след изхвърлянето на пепелта и последвалата евакуация, която е станала тази сутрин в 07:30 ч. местно време (00:30 ч. централно гринуичко време).

Не е ясно колко жители са напуснали околностите, но в подножието на вулкана живеят около 12 000 души. Около 120 души са били на поход в момента на изхвърляне на пепелта, но са били намерени и са отведени на безопасно място. Вулканът Мерапи изригна последно през 2010 г., принуждавайки 280 000 души да напуснат жилищата си и убивайки повече от 300 човека. Това бе най-мощното регистрирано изригване от 1930 г.

Водещи

Най-четени