Евродепутат си докарвал двойна заплата с такса от посетители 23.01 | 18:00

Елмар Брок карал хората, които идват при него, да му плащат по 150 евро

От iNews.bg

Скандал с един от най-известните и влиятелни евродепутати, пише европейския клон на изданието "Политико", предаде БГНЕС. Германецът Елмар Брок - евродепутатът с най-голям стаж в парламента, е взимал по 150 евро от всеки свой посетител. След това Брок декларирал разходи по посрещането на посетители и Европейския парламент му плащал за същото, за което вече е взел пари. Така Елмар Брок генерирал 18 хиляди евро през 2016 и 2017 г. Според "Политико", системата продължавала да работи и през 2018 г.

Елмар Брок е бил обект на критики за доходите си и преди, след като се разбра, че години наред е запазил поста си в една от големите медийни компании в Германия. Така взимал заплата на евродепутат от 8757 евро и заплата от медийната компания от 5000 евро на месец. Таксата от 150 евро на посетител Елмар Брок обяснил с това, че Европейския парламент не покрива всички разходи по посрещането на посетителите му, които били многобройни.

"Политико" пише, че разполага с документи, от които личи, че при много групови посещения, цената на визитата е била значително по-ниска от 150 евро на човек, но разликата не е била връщана на посетителите. В един от посочените примери, Елмар Брок взел от Европейския парламент 8760.80 евро, за да посрещне група от над 40 души от германския град Падерборн. След това накарал и самите посетители да му платят още 6150 евро. Всички разходи по престоя на групата били 8600 евро. Така у Брок останали повече от 6300 евро излишък, които той запазил.

Водещи

Най-четени