Евродепутати критикуват липсата на координация на ударите над Либия 23.03 | 11:02

Катрин Аштън подчерта ролята на унгарското председателство при операцията

От iNews.bg

Комисията по външни работи към Европейския парламент разкритикуваха липсата на координация на страните от ЕС при ударите на Либия. Изявлението беше направено в присъствието на Върховния представител по външната политика на общността Катрин Аштън.

Страните от ЕС не са успели да се споразумеят по въпроса как да най-добре да бъдат защитени либийските граждани. Има разделение - страни като Германия се въздържаха при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност към ООН, а Франция и Великобритания пък ръководят въздушни операции над страната, коментираха европейските депутати.

В отговор Аштън коментира, че действително ЕС е можел да се справи по-добре. "Сега отговорността пада на унгарското председателство, което прави големи усилия".

Аштън добави, че нито една държава от ЕС не е против Резолюция 1973 на ООН и на съвета на външните министри единодушно е решено как да бъде проведена хуманитарна мисия за Либия.

По време на дискусията българският депутат Кристиян Виген припомни, че зоната забранена за полети на Либия трябва да бъде налагана, но следвайки изискванията на Арабската лига. Това означава защита на гражданите, без инвазия и разполагане на военни части и без разделяне на Либия.

Единствено от партията Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица (GUE/NGL) в ЕП се противопоставиха на налагането на зона, забранена за полети над Либия, по време на дебатите. "Човешките права не могат да бъдат налагани чрез военни действия", е тяхната позиция.

Водещи

Най-четени