Евродепутати към Фараж: 17 години ЕС прахосваше пари, за да ви плаща заплата 28.06 | 18:55

Тази, които ми се смееха, че ще работя Brexit, вече не се смеят, казва британецът

От iNews.bg

При откриването на извънредната сесия председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отбеляза, че това е безпрецедентен случай на толкова спешно свикване на пленарна сесия, но такова е и решението на гражданите на Великобритания да напуснат ЕС. Той приветства горещо лорд Хил и му благодари за неговата работа в Европейската комисия и неговото решение да подаде оставката си, след като агитира за оставането на Великобритания в ЕС. Неговото изказване беше аплодирано бурно, както от евродепутатите, така и от неговите колеги комисари.

"Ще бъде от общ интерес за всички нас да гарантираме, че бъдещите взаимоотношения ще бъдат конструктивни и ползотворни и за двете страни. Никой няма да спечели от продължителен период на политическо колебание", каза нидерландският министър на отбраната Жанин-Хенис Пласхаарт в качеството си на представител на председателството на ЕС. Тя добави: "В същото време трябва да дадем на Великобритания необходимото време, за да се съвземе и вземе необходимите решения. Част от предизвикателството пред Европа сега е да убеди гражданите, че единството остава най-добрият избор. Фактът, че фрагментирането вече не е немислимо, трябва да бъде сериозна тревога за всички нас."

"Трябва да уважим волята на британския народ”, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и добави: "ще има последици". Той поиска от британското правителство да "изясни" положението възможно най-скоро, за да се намали несигурността. "Няма уведомление, няма преговори", каза той и настоя, че не може да има тайни или неформални преговори с Лондон. На лидера на ЮКИП Найджъл Фараж пък каза: "...ти се бори за напускане, британският народ гласува за напускане, ти защо си тук?"

"Няма да Ви изоставим", обеща лидерът на ЕНП Манфред Вебер (Германия) на младите хора на Великобритания, от които над 73% гласуваха за оставане в ЕС. Той каза, че популистите са спечелили референдума и добави, че Найджъл Фараж трябва да се срамува от себе си и го нарече "лъжец" по отношение на твърдения, направени по време на кампанията, за които се твърди, че са неверни. "Сега очакваме уведомлението по член 50, както и бързи и справедливи преговори за напускане", настоя той, като добави: "...времето за отстъпки приключи..." и призова политиците да спрат да обвиняват за всичко Брюксел и да поемат отговорност.

"Европейският съюз не може да става заложник на вътрешнополитическите интриги на консерваторите. Британските власти трябва да ни уведомят възможно най-скоро за желанието на страната да напусне", каза лидерът на Социалисти и демократи Джани Питела (Италия). "Днес искам да кажа ясно, че нашата група ще се противопостави с цялата си сила на превръщането на "фискалния компакт" в право на ЕС. Бюджетната гъвкавост е нещо хубаво, но ние трябва да отидем по- далеч, за да окуражим публичните и частните инвестиции. Европа ще трябва да даде отговори на тези въпроси или рано или късно ще бъде пометена", добави той.

Сега, след като британският народ се произнесе, е време да погледнем към бъдещето и да спрем да превъртаме миналото, каза лидерът на ЕКР Сайед Камал (Великобритания). Договорите за ЕС са ясни и трябва да бъдат спазвани, добави той и призова за яснота относно сроковете за преговорите за оттегляне. Великобритания и ЕС трябва да останат близки партньори за в бъдеще и британците трябва да станат "добри съседи, а не недоволни наематели", добави той.

"Трудно е да приемеш решение, с което не си съгласен", но изборът на Великобритания трябва да бъде уважаван, каза лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия). От друга страна, начинът, по който кампанията за напускане постигна своята цел – с плакати, приличащи на нацистка пропаганда, и лъжи – създаде климат на страх и негативност. Удължаване на настоящата несигурност само би вложило нещата още повече. "Само незабавното задействане на член 50 може да спре това. 27 държави членки не може да чакат дезориентираната партия на консерваторите да се стегне", каза той.

Лидерът на ЕОЛ/СЗЛ Габриеле Цимер (Германия) каза, че нейната група не може да се съгласи с резолюцията, подкрепена от повечето групи, защото ѝ липсва самокритика. Финансовата криза, "бруталното отношение" към Гърция, Италия и други страни е оставило лоши спомени у гражданите на ЕС. Точно тези хора във Великобритания, които се страхуват за своята работа, здравеопазване и пенсии, гласуваха за напускане на ЕС, каза тя и добави: "ЕС не показа, че може да защити своите граждани от опасностите на глобализацията".

"Днес има възможност за предлагане на нов проект, но не се изненадвайте, ако се окаже, че от Дания до Ирландия, до Гърция има много съмнения", каза Филип Ламбертс (Белгия) от името на групата на Зелените. "Трябва да се върнем към корените на европейския проект и да постигнем мир и устойчив просперитет. Възможно ли е да осигурим човешко достойнство за всички човешки същества във и извън ЕС? Нашият отговор е да", завърши той.

След като председателят призова за ред в залата, за да може да се изкаже следващият говорител, лидерът на ЕСПД Найджъл Фараж (Великобритания) отбеляза, че тези, които са му се смели преди 17 години, когато е пристигнал в Европейския парламент и е заявил, че ще води кампания за напускане на ЕС, вече не се смеят. "Вие, като политически проект, отказвате да видите реалността", каза той и предрече, че Великобритания няма да бъде последната държава членка, която ще напусне ЕС. Той предупреди, че ако ЕС откаже "смислено търговско споразумение", то последиците ще бъдат много по-лоши за него отколкото за Великобритания. "Дори без никаква сделка би било по-добре, отколкото със сделката, която имаме сега," каза той.

Лидерът на ЕНС Марин Льо Пен (Франция) нарече вота във Великобритания "най- важното историческо събитие от падането на Берлинската стена" и изблик на любов на британския народ към тяхната страна. То е шамар в лицето на "натрапниците от ЕС" и показва, че европейският проект не е необратим, добави тя и предупреди, че забавянето на изпълнението на решението не би било демократично.

Независимият евродепутат Даян Додс (Великобритания) заяви, че решението на британския народ "не може да бъде пренаписано". Тя обвини лидерите на ЕС, че са останали глухи за разочарованията на британския народ в продължение на години, но днес слушат. При все това, тя каза, че Британия не е обърнала гръб на Европа.

В отговор на коментарите на евродепутатите Жанин Хенис-Пласхаард каза: "В момента отговорът не е повече или по-малко Европа, а по-добра Европа. Ясно е, че трябва да действаме. Нашият съюз съществува само с подкрепата на милионите граждани, а тази подкрепа не може да се приема за даденост. Общите предизвикателства пред нас няма да изчезнат и никоя страна на лицето на земята не може да се справи с тези предизвикателства сама."

Жан-Клод Юнкер подчерта, че Комисията не е виновна за резултата от референдума. Той посочи, че Великобритания не е гласувала за политики на спестявания или достатъчната защита на външните граници на ЕС, защото не принадлежи нито към еврото, нито към шенгенското пространство. Той също обвини г-н Фараж в лъжа, като каза: "ти изфабрикува действителност".

Даян Додс подчерта, че тонът на дебата "подчертава всички стереотипи на това, от което британският народ се страхува относно Европа". "Заплахите и сплашването няма да свършат работа", каза тя и призова Великобритания и ЕС да изградят взаимоотношения, които да доведат до проспериращи икономики и мир в един "все по-опасен свят".

Марсел Де Граф (ЕНС, Нидерландия) каза, че 23 юни е бил един фантастичен ден на освобождение за народа на Великобритания и на началото на края на един погрешно заченат проект. Той поиска г-н Юнкер и цялата Комисия да подадат оставка. Той добави, че процесът на разпадане трябва да започне възможно най-бързо, а икономическата и политическата интеграция трябва да спрат.

За Найджъл Фараж нещата във Великобритания "изглеждат много добре" след референдума, като има само малко политически сътресения, а именно оставката на премиера и комисаря на страната, които са си тръгнали "поради основателни причини", отбеляза той. Ако вотът помете част от британската политическа класа, "така да бъде", каза Фараж и добави, че се готви да празнува "деня на независимостта" на 23 юни догодина.

Алан Смит (Зелените, Великобритания): "Ние сме горди да бъдем шотландци, а аз съм горд да бъда европеец. Искам моята страна да бъде интернационална, отзивчива, екологична, справедлива – европейска. Народът на Шотландия заедно с народа на Северна Ирландия и хората в Лондон, както и много други хора в Уелс и Англия, гласуваха да останат в нашето семейство от нации. Настоявам това положение да бъде уважено. Ще ни трябват хладни умове и топли сърца. Но запомнете това: Шотландия не ви изостави. Моля Ви, скъпи колеги, не изоставяйте Шотландия сега!" (бурни аплодисменти)

Мартина Андерсън (ЕОЛ/СЗЛ, Великобритания) каза: "Ние в Северна Ирландия не сме обвързани от вота на Обединеното кралство. Ние уважаваме и се придържаме към вота от Северна Ирландия, който точно като Шотландия беше за оставане в ЕС. Последното, от което народът на Северна Ирландия се нуждае, е нова граница с 27 държави!"

Г-н Верходстад призова своите колеги евродепутати да изпратят силно послание на Европейския съвет и да "гласуват масово в подкрепа на изготвената резолюция". Обръщайки се към Найджъл Фараж, той каза: "Най-накрая ще се отървем от най-голямото прахосване на пари от бюджета на ЕС, който от 17 години плаща Вашата заплата!"

Ришард Антони Легутко (ЕКР, Полша) каза: "...това е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската интеграция. Комисията, както и Парламентът да помислим как да поправим това". Картината изобщо не е розова, каза той и се запита дали лидерите на ЕС ще се окажат способни да се поучат от грешките си.

Г-н Питела каза на г-н Фараж: "...Вие не направихте най-доброто за своята страна и историята ще докаже това. Това не е момент за полемика. Това е историческо събитие и имаме нужда от яснота. Получихме ли яснота от привържениците на Брексит? Трябва да си извадите Вашите заключения и да уведомите (Съвета) за Вашето решение. Ние имаме ясни идеи относно какво да правим в краткосрочен и средносрочен план, за да спасим Европа", заключи той.

Г-н Вебер каза в заключение, че дебатът е изяснил две неща: "предизвикателството пред нас" и че Европейският парламент подкрепя европейския проект. Той призова Европейския съвет утре да не се замотава във вътрешни спорове, а да изпрати силен сигнал.

Водещи

Най-четени