Евродепутатите гласуваха доклада за Македония 08.04 | 20:47

Призоваха страната ни също да прояви солидарност със съседната ни държава

От Христина Рафаилова

Външната комисия на Европейския парламент прие доклада за Македония, предаде БНР. В  него се настоява Европейския съвет да вземе решение за начало на преговори с бившата югославска република до края на месец юни.

В текста евродепутатите заявяват, че добросъседските отношения за изключително важни и призовават за въздържане от действия и изявления, които им влияят негативно. 

Чрез доклад евроинституцията апелира отново за съвместно честване на историята с България. Също така депутатите призоваха за формирането на съвместни експертни комисии за историята и образованието, които да допринесат за обективно, базирано на фактите тълкувание на събитията, общи за двете държави.

След вота докладчикът за Македония - британският евродепутат Ричард Хоуит увери, че са били взети предвид тревогите, изразени от българските представители в ЕП.

"Аз на свой ред призовавам всички в България да проявят солидарност със страната, чиято столица е Скопие, и чието име дори не мога да произнеса. Нека направим крачка напред, нека започнем присъединителни преговори. Надявам се България да даде положителен вот за това в Европейския Съвет, защото тя също има интерес Македония да тръгне по европейския път”, заяви Хоуит.

Най-четени