Евродепутатите похвалиха Сърбия, но искат всички в ЕС да признаят Косово 29.03 | 21:09

Само пет държави от общността не са признали независимо Косово

От Деляна Петкова

Европарламентът приветства решението на Съвета от 1 март да даде на Сърбия статут на кандидат. Това стана по време на днешната сесия на институцията, която се проведе в Брюксел. 

Европейските депутати заявиха, че преговорите със Сърбия трябва да започнат колкото се може. Но поставиха условия - страната да провежда необходимите реформи, особено що се отнася до укрепването на демокрацията и върховенството на закона.

В същото време обаче европейските депутати изразиха и своята загриженост за дискриминацията на малцинствата в Сърбия. Те настояха правителството да защитава малцинствата и да гарантира техните основни права, включително равен достъп до пазара на труда и представеност в държавните институции.

Факт е, че много от сръбските граждани търсещи убежище в ЕС принадлежат на малцинствени групи, допълват още от ЕП.

В своята резолюция депутатите призоваха още и за продължаване на диалога между Прищина и Белград.

Всъщност ЕП гласува отделна резолюция за Косово с призив петте държави от ЕС, които още не са признали независимостта на страната, да го направят. Това са Кипър, Гърция, Румъния, Испания и Словакия.

Към момента 88 държави по света са признали независимо Косово. 

В своята резолюция за Косово ЕП приветства още и започването на диалога за визите през януари.  ЕП очаква още Комисията да представи пътна карта за либерализирането на визовия режим тази пролет и подкрепя плана ѝ да подготви проучване, до есента на 2012 г. за сключването на споразумение за стабилизиране и асоцииране ЕС-Косово.

Водещи

Най-четени