Евродепутатите с уникални пенсии 04.07 | 11:15

След поредните избори за Европейски парламент, много хора се интересуват от условията и размерите на пенсиите, които получават евродепутатите

От iNews.bg

След поредните избори за Европейски парламент, много хора се интересуват от условията и размерите на пенсиите, които получават евродепутатите. Тази статия ще ви предостави подробна информация за това кога и какви пенсии получават бившите членове на Европейския парламент (ЕП), както и кой финансира тези пенсии.

Кога получават пенсия евродепутатите?
Бившите членове на Европейския парламент имат право на пенсия, когато навършат 63 години. Това е регламентирано в член 14 от Устава на членовете на ЕП. Тази възрастова граница е фиксирана и не подлежи на промяна в зависимост от индивидуалните обстоятелства на евродепутатите.

Размерът на пенсията на евродепутатите зависи от броя на годините, през които те са служили в Европейския парламент. Пенсията възлиза на 3,5% от месечното възнаграждение за всяка пълна година на служба. За да илюстрираме това, нека разгледаме следния пример:

Месечно възнаграждение: 10.075,18 евро бруто (7.853,89 евро нето).
Един мандат (5 години): Пенсията ще бъде 3,5% от 10.075,18 евро за всяка година, което прави 1760 евро месечно или приблизително 3440 лева.
Това означава, че ако евродепутат е служил един мандат (5 години), когато навърши 63 години, той ще получава пенсия от около 1760 евро месечно. За сравнение, това е с около 40 лева повече от максималната пенсия в България.

Кой плаща пенсиите на евродепутатите?
Разходите за пенсиите на бившите членове на Европейския парламент се поемат от бюджета на Европейския съюз. Това означава, че финансирането на тези пенсии идва от общия бюджет на ЕС, който се формира от вноските на държавите членки.

Пенсиите на евродепутатите са значително по-високи от тези в много от държавите членки на ЕС, включително България. Те се отпускат на възраст от 63 години и се финансират от бюджета на Европейския съюз.

Водещи