Еврозоната с най-нисък икономически ръст от 5 години насам 18.04 | 16:37

За първите 3 месеца на годината той е под 0.2%

От iNews.bg

Ръстът на бизнеса в еврозоната е на най-ниското си ниво от 2014 г. насам, подривано от стагнация във Франция и забавяне в Германия, сочат последни доклади, предаде БГНЕС.

В сянката на политически рискове като Брекзит и по-слабият глобален растеж, еврозоната се бори да поддържа икономиката си здрава, сочи проучване на компанията IHS Markit.

Разочароващите данни от проучването показват, че "тримесечният растеж на БВП на еврозоната се е забавил до малко под 0,2%", казва Крис Уилямсън, икономист на IHS Markit.

"Производството остава ключова област на загриженост, като продължава да се свива с един от най-бързите темпове, наблюдавани през последните шест години”, добавя той.

Перспективите за европейската икономика се помрачиха през последните седмици.

Международният валутен фонд на 9 април рязко понижи прогнозата си за растеж за еврозоната до едва 1,3% през 2019 г., което е голямо намаление от 1,6% само три месеца по-рано, информира АФП.

Ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги ден по-късно предупреди за рисковете, които утежняват растежа в еврозоната, описвайки настоящите икономически показатели като "слаби”.

Въпреки това шефът на ЕЦБ добави: "Прогнозната вероятност за рецесия остава ниска.”

Водещи