Еврокомисията ще проверява как Франция екстрадира ромите 14.08 | 17:00

Били притеснени дали при последните събаряния на незаконни лагери се спазват законите на ЕС

От Диана Цветкова

Европейската комисия проверява дали новите случаи на екстрадиране на роми от Франция са в нарушение на законите на Европейския съюз. Това съобщи руската информационна агенция "Новости" като се позова на говорител на комисията.

ЕК е обезпокоена от новите актове на екстрадиране, а екипът на еврокомисаря по правосъдието Вивиан рединг проверява дали при тях са спазвани правилата на общността, твърди източникът на агенцията.

Днес (14 август) властите в Лион изгониха 46 самонастанили се роми. Сред тях е имало 25 деца, а местни правозащитници определиха този акт като ненужна репресия, съобщава France-Presse.

Миналата седмица в предградие на френския град Лил бяха премахнати лагери, в които живееха около 250 роми. По рано пък подобни стъпки бяха предприети в Лион и Париж, като в резултат около 240 румънски роми получиха парична помощ и доброволно отлетяха обратно за Букурещ.

Правителството на социалистите е решено да действа бързо за премахването на незаконните ромски лагери. Кабинетът продължава силно критикуваната политика на бившия президент Никола Саркози да екстрадира от Франция тези, които не могат да се издържат сами.

Проблемът с незаконно пребиваващите във Франция роми е отдавна. През лятото на 2010 г. след безредици, предизвикани от ромски имигранти, властите закриха над 200 лагера и започнаха поетапно да екстрадират незаконно пребиваващи роми от България и Румъния в родините им.

По данни на френското правителство тогава са били екстрадирани 979 роми, от които 828 са напуснали Франция доброволно в замяна на парична компенсация (по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете), пише БТА.

Водещи

Най-четени