Евролидерите не се споразумяха кой да поеме ключови постове в Брюксел 17.07 | 14:36

Разделението им идва заради позициите им по отношение на Русия

От iNews.bg

Европейските лидери не успяха да се споразумеят за това кой трябва да поеме ключови постове в ЕС, пише The Guardian. Две от основните назначения трябваше да бъдат за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурност, както и председател на международните преговори относно ядрената програма на Иран.

Специалната среща на върха, която имаше за цел одобряването на пакет от назначения, приключи без споразумение заради разделението по отношение на Русия и за това кой ще е човекът, който ще ръководи дипломацията на Брюксел.

Битката за ролята на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността бе съсредоточена върху новия външен министър на Италия Федерика Могерини.

Конфликтът отразява влиянието на Владимир Путин върху политиката на ЕС и неговата кампания за дестабилизирането на Украйна и анексиране на части от нея.

Могерини бе фаворит за наследник на поста на Катрин Аштън, но тя срещна остра опозиция заради топлото й отношение към Русия. Полша и три балтийски страни, които споделят позицията на Украйна в конфронтацията й с Москва, са против назначаването на италианката, която миналата седмица направи първата си визита именно в Русия.

Литовския президент Далия Грибаускайте заяви, че "няма да подкрепи човек, който е в подкрепа на Кремъл". Австрийският канцлер Вернер Файман заяви от своя страна, че смята, Могерини за много добър кандидат.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой обяви, че заради неуспешния опит за консенсус, лидерите ще се съберат отново следващия месец.

Лидерите подкрепиха обаче налагането на нови санкции срещу Русия от страна на САЩ.
Новият първи дипломат на ЕС ще бъде от основно значение при оформянето на отношенията на съюза с Русия заради конфликта в Украйна.

Опитите да се постигне съгласие за новите назначения в ЕС са в застой и ще бъде трудно да стигнат до пълен консенсус, тъй като като лидерите държат на партийна принадлежност на кандидатите, пол, политически възгледи и позиция по отношение на Русия.

"Беше важно да има едно първоначално обсъждане на кандидатите. Ще има по-добър резултат през август", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Позицията на върховния представител за външната политика на ЕС на Катрин Аштън става с все по-голяма тежест, чийто мандат изтича през октомври. Тя стана основен събеседник на държавния секретар на САЩ и пое водещата роля в преговорите за ядрената програма на Иран.

Другите спрягани имена за поста са на външния министър на Полша Радек Шикорски и Кристалина Георгиева.

Избраният кандидат ще трябва да бъде одобрен и от Европейския парламент.

Лидерите търсят и наследник на Ван Ромпой за президент на Европейския съвет, който играе важна роля зад кулисите и определя дневния ред на срещите на върха на ЕС. Датският премиер Хеле Торнинг-Шмид бе разгледан като един от възможните наследници.

Водещи

Най-четени