Европа вдига парите за охрана на външните граници до €3 млрд. 15.01 | 17:34

Еврозоната под заплаха, ако страните членки тръгнат да се борят с миграцията поотделно

От Кристиан Костурков

Европейският съюз може да увеличи значително разходите си за охрана на външните граници във връзка с бежанската криза. Това става ясно от изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Според думите му те могат да достигнат дори и до 3 млрд. евро. Юнкер отбелязва още, че към момента много държави вече са изхарчили стотици милиони евро заради вълната от бежанци и засилването на охраната на границите си.

В същото време стана ясно и че миграционният натиск заплашва бъдещето на еврозоната. Това предупреждава председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. "Индивидуалните мерки, които предприемат отделните страни членки по границите си заради бежанската криза, могат да бъдат опасни за бъдещето на еврозоната", казва той, цитиран от ТАСС. Той допълва, че все повече държави от ЕС предприемат самостоятелно определени мерки за защита на границите си от миграционния натиск. А това, според Дейселблум е "навлизане в опасна спирала".

В тази връзка той допълва, че отворените граници са от първостепенно значение за икономическото сътрудничество и развитието на Европа. За да не бъде нарушен този принцип, Дейселблум е категоричен, че всички държави от ЕС трябва заедно да работят в борбата с бежанската криза и охраната на външните граници на Съюза.

Водещи

Най-четени