Европа запази минута мълчание в памет на жертвите в Париж 16.11 | 15:54

Стотици хиляди граждани на континента почетоха загиналите при кървавите атентати в петък 13-и

От iNews.bg

Европа почете днес с минута мълчание паметта на жертвите от смъртоносните атентати в Париж. Хиляди хора се събраха точно в 13.00 часа българско време в сърцето на френската столица на Площад "Република" пред "Сорбоната". Почетта си към стотиците френски граждани, станали жертва на ислямистките атакии изразиха френският президент Франсоа Оланд, премиерът Манюел Валс и други членове на правителството, предаде БНР.

Към акта на съпричастност в този час се включиха с минуета мълчание и световните лидери от Г-20 в турския курорт Анталия, а също и членовете на Европейската комисия.

"Преди да започнем с нашата работа, нека запазим минута мълчание в памет на загиналите по време на терористичните нападения в Париж", призова говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Във Великобритания, членовете на британския парламент запазиха мълчание, а флаговете на всички правителствени сгради бяха свалени наполовина в знак на уважение и израз на солидарност.

Английският футболен отбор, който утре ще играе с Франция приятелски мач, прекъсна тренировката си, северно от Лондон, за да отдаде почит. Пред катедралата Сейнт Пол в Лондон туристи и минувачи се спряха, за да почетат мъртвите. Множество се събра и на площад "Трафалгар" в британската столица.

В Мадрид депутати отдадоха почит на жертвите пред парламента. Около 50 души се поклониха пред загиналите на гара "Аточа" в испанската столица, която през март 2004 г. бе взривена от терористичнаа групировка "Ал Кайда" и починаха 191 души. Други 300 граждани на Мадрид почетоа жеиртвите на излямския тероризъм пред кметството.

В Берлин стотици германци се събраха пред френското посолство край "Бранденбургската врата". На мястото са оставени хиляди букети с цветя.

Стотици се събраха на историческия площад "Дам" в Амстердам, а в Хага холандското знаме пред парламента бе свалено наполовина.

Млади хора показаха почитта си в Рим, като се държаха за ръце и плакаха.

В Швеция служители на правителството участваха в събитието. Мълчание запазиха и хората в някои големи градове.

Парламентът на Норвегия също се включи в едноминутното мълчание.

В Копенхаген камбаните на кметството запазиха бълчание в 12.00 часа.

"Терористичните атентати в Париж не могат да сплашат НАТО, а ще укрепят неговата решителност да се бори с тероризма", заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг. Неговото изявление бе разпространено, след като централата на организацията в Брюксел почете с минута мълчание жертвите на кървавата трагедия в Париж.

Франция е в тридневен национален траур след атентатите, при които загинаха най-малко 129 души, а 352-ма бяха ранени.

Водещи

Най-четени