Европа зове страните да запазят самообладание за свалянето на руския бомбардировач 24.11 | 17:26

След броени минути в Брюксел се събират посланиците на държавите в НАТО

От iNews.bg

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова всички страни да запазят спокойствие по отношение на инцидента с руския самолет Су-24 в Сирия.

Стратегическият бомбардировач Су-24 бе свален на сирийска територия. Руският президент Владимир Путин заяви, че срещу самолета е използвана ракета "въздух-въздух", изстреляна от турски изтребител F-16. Отломките от машината са паднали на 4 км от границата на Турция със Сирия.

"В този критичен момент всички трябва да запазим спокойствие и самообладание", написа той в Twitter.

Междувременно от българското Министерство на външните работи отказаха коментари и изявления.

Днес в 18:00 ч. българско време по искане на Турция в Брюксел ще се проведе извънредно заседание на Северноатлантическия съвет на равнище посланици. Целта на това извънредно заседание е Турция да информира съюзниците за свалянето на руския военен самолет в граничната зона между Сирия и Турция.

МВнР би желало да подчертае, че поисканото от Турция извънредно заседание на САС не е по чл. 4 от Северноатлантическия договор. Въпросният член 4 казва следното: "Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях”.

Най-четени