Европа изпраща още 105 полицаи до нашите граници 31.10 | 15:33

Униформени от Frontex и Чехия ще помагат на Сърбия и Македония да спират бежанците

От iNews.bg

Европейската служба Frontex и Чехия изпращат общо 105 полицаи в Сърбия и Македония. Те ще помагат на местните власти в борбата с нелегалното преминаване на бежанци. Униформените ще бъдат включени към вече позиционираните екипи, някои от които работят и по границите на тези държави с България.

Служителите на Frontex са 50 и всичките ще бъдат позиционирани по сръбско-българската граница. Това съобщи днес пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович.

Той уточни, че в момента на територията на страната се намират общо около 7000 мигранти. Според Стефанович от началото на тази година до октомври в Сърбия са регистрирани 108 000 мигранти. Той подчерта, че огромната част на търсещи убежище в Сърбия нямат намерение да останат в страната.

В същото време Чехия изпраща други 55 души в Сърбия и Македония. Става въпрос за полицаи, които трябва да окажат помощ на местните органи на реда в борбата с незаконната миграция, предаде БГНЕС. На тържествената церемония по изпращането им участваха началникът на националната полиция Томаш Туги и посланиците на двете балкански страни.

Чешките полицаи ще бъдат включени в съвместни патрули с техни сръбски и македонски колеги на участъци по границата, където мигрантският поток е най-активен. Специално за Сърбия това означава границата с България, където почти ежедневно се залавят нелегални бежанци, а често и каналджии.

Водещи

Най-четени