Европа направи крачка към единен регистър за личните данни на пътниците в самолетите 05.12 | 11:26

Мярката трябва да помогне на службите на 28-те държави в ЕС за издирване на терористи

От iNews.bg

Вътрешните министри от Европейския съюз направиха важна крачка към приемането на единен регистър за обмяна на личните данни на всички пътуващи със самолети в Европа. Мярката трябва да помогне на службите на 28-те държави за издирване на терористи, но законодателният текст очаква одобрението на Европейския парламент, отбелязва БНР.

Министрите подписаха декларация, че са съгласни с условията, поставени от евродепутатите за т.нар. директива за резервационните данни на пътниците в ЕС. Етиен Шнайдер от ротационното председателство на Люксембург обясни:

Мога с нескрита гордост да обявя, че след толкова години на спорове, накрая постигнахме споразумение за европейски регистър на данните.

Спорният закон предвижда името и банковата сметка на всеки,  закупил билет за самолет, да влиза в общ електронен регистър, до който да имат достъп службите за сигурност на всички 28 държави, с цел да се проследяват престъпници и терористи.

Години наред обаче евродепутатите настояваха за гаранции, че личните данни на гражданите са защитени.  След атентатите в Париж Франция призова за намиране на компромис, както и и текстът да бъде приет възможно най-скоро. Затова вместо за 1 година, имената на пътниците ще са видими в регистъра за полицейски проверки само 6 месеца, както иска Европарламентът.

Този срок няма да влоши оперативната ефективност на регистъра,  заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов. Той изрази задоволство, че се въвежда единен стандарт и ще се обменят данни за всички самолетни полети, както настояваше Франция, включително за вътрешните линии между европейските градове. България и останалите страни се задължават да сформират специални полицейски екипи, които да събират информация за пътниците от авиокомпаниите и да ги споделят с партньорските служби.

 

В писмено изявление преговарящият от страна на Европейския парламент, британецът Тимъти Къркхоуп, също приветства постигнатия компромис. Той дава възможност законопроектът да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия на 10-ти декември и гласуван в пленарна зала от депутатите в началото на следващата година. След това директивата отново формално трябва да бъде одобрена от министрите на вътрешните работи с единодушие.

Водещи