Европа натиска Сърбия да си признае за геноцид в Сребреница 16.05 | 09:15

Само така различните етноси ще спрат да се страхуват от повторение, казват от Страсбург

От iNews.bg

Европа натиска Сърбия да признае официално клането в Сребреница като геноцид. Паралелно с това в същия документ Съветът на Европа изразява тревога от езика на омразата, използван от расистки групировки и футболни запалянковци в северозападната ни съседка. "Сръбските политически лидери трябва официално да признаят, че кланетата, извършени в Сребреница, представляват геноцид", смята председателят на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността в Съвета на Европа, шведът Кристиян Олунд, предаде БГНЕС.

През юли 1995 г. близо 8000 мъже и момчета мюсюлмани са избити от сръбските сили в Сребреница в Босна. Това се случва в рамките на няколко дни и представлява най-голямото клане на хора, извършено в Европа от Втората световна война. Комисията в Съвета на Европа, отбелязва, че "сръбският парламент и президентът са се извинили за клането в Сребреница. Изразява обаче неудовлетворение от факта, че нито парламентът, нито държавният глава, е признал изрично, че това клане представлява геноцид, както го определят международните трибунали.

През април 2013 г. сръбският президент Томислав Николич поднесе извиненията си по националната телевизия на Босна. Комисията "изразява дълбоко съжаление от бавния напредък при преследването и осъждането на геноцида и други расистки военни престъпления". "Признаването на клането в Сребреница за геноцид, както и провеждането на прозрачно разследване на всички случаи на насилие, е абсолютно необходимо, за да може хората от различните етнически общности да спрат да живеят в страх от нова вълна престъпления от омраза", подчертава комисията в комюнике.

Водещи