Европа пред катастрофалните последствия след бурята Борис 16.09 | 12:15

От дни насам обширни райони в Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са връхлетени от силни ветрове и необичайно силни дъждове.

От iNews.bg

Осем души са се удавили в Австрия, Полша и Румъния, а други седмина са в неизвестност в Чешката република, докато бурята "Борис" продължава да връхлита Централна и Източна Европа, принуждавайки хиляди хора да напуснат домовете си.

От дни насам обширни райони в Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са връхлетени от силни ветрове и необичайно силни дъждове.

 

бурята Борис

БГНЕС

 


Вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер съобщи, че един пожарникар е загинал при наводненията в Долна Австрия, а властите обявиха провинцията, която обгражда столицата Виена, за "зона на бедствие".

В някои райони на Тирол снежната покривка достигна метър и половина - изключителна ситуация за средата на септември, когато миналата седмица температурите достигнаха 30°C.

В неделя рано сутринта в източната част на страната бяха преустановени железопътните превози, а във Виена, където реката почти не излезе от коритото си, бяха спрени няколко линии на метрото.

 

бурята Борис

БГНЕС

 


Спасителните служби вече са извършили близо 5 000 интервенции в провинция Долна Австрия, където наводненията са заварили много жители в домовете им. От петък насам пожарникарите са се намесвали около 150 пъти във Виена, за да разчистят пътища, блокирани от отломки от бурята, и да изпомпват вода от мазета, съобщават местните медии.

Министър-председателят на Полша Доналд Туск съобщи, че един човек в област Клодзко се е удавил. Туск посети югозападната част на страната, която е най-силно засегната от наводненията. Около 1 600 души са евакуирани в Клодзко, а полските власти призоваха армията да подкрепи пожарникарите на място.

"Ситуацията е много драматична", заяви Туск след среща в района, който остава частично под вода. Местната река се покачи до 6,7 метра в неделя сутринта - значително над тревожното ниво от 2,4 метра - преди да се оттегли. Това надминава рекорда, поставен по време на мощните наводнения през 1997 г., които частично разрушават града и отнемат живота на 56 души.

 

бурята Борис

БГНЕС

 


По-рано полските власти затвориха граничния пункт Гьолковице с Чешката република, след като река заля бреговете му. Блокирани са и няколко пътя, както и влаковете по линията, свързваща градовете Прудник и Ниса.

В близките села хората със страх наблюдаваха водите на река Бяла.

В Будапеща властите повишиха прогнозите си за покачване на нивото на река Дунав през втората половина на тази седмица, тъй като дъждовете в Унгария, Словакия и Австрия продължават.

"Според прогнозите Будапеща е изправена пред едно от най-големите наводнения през последните години, но ние сме подготвени да се справим с него", заяви кметът на унгарската столица Гергели Карачони.

 

бурята Борис

БГНЕС

 


Междувременно полицията в Чешката република съобщи, че до 16 септември са изчезнали 7 души. Трима от тях са били в автомобил, който е бил отнесен от река в североизточния град Липова-лазне, а друг мъж е изчезнал, след като е бил отнесен от наводненията в югоизточната част на страната. В страната е регистрирана и първата жертва на удавяне.

Язовир в южната част на страната се е скъсал и е наводнил градове и села по течението. "Това, което виждате тук, е по-лошо, отколкото през 1997 г. и не знам какво ще стане, защото къщата ми е под вода и не знам дали изобщо ще се върна в нея", каза Павел Били, жител на Липова-лазне.

В съобщение в социалната мрежа Х чешката полиция призова хората да се вслушват в предупрежденията за евакуация, като предупреди: "Полицаите и пожарникарите знаят какво правят и защо го правят. Ситуацията се променя бързо и ние не можем да бъдем навсякъде веднага. В рамките на няколко мига единственият изход може да бъде с хеликоптер".

Няколко души са загинали при наводненията в Югоизточна Румъния през последните три дни. В най-засегнатия регион - Галац в югоизточната част на страната, са повредени 5000 къщи.

 

бурята Борис

БГНЕС

 


Румънският президент Клаус Йоханис заяви: "Отново се сблъскваме с последиците от изменението на климата, които все повече се проявяват на европейския континент, с драматични последици."

Стотици хора са били спасени в 19 части на страната, съобщиха от службите за спешна помощ, като публикуваха видеозаписи на наводнени домове в села край река Дунав.

"Това е катастрофа с епични размери", заяви Емил Драгомир, кмет на Слобозия Коначи, село в Галац, където са наводнени 700 къщи.

 

бурята Борис

БГНЕС

 


Словакия обяви извънредно положение в столицата Братислава. Очаква се проливните дъждове в Чешката република и Полша да продължат.

Водещи