Европа се окопа с турската сделка. Оказа, се че не можем да кажем на Ердоган да си взима обратно бежанците 23.06 | 10:54

Анкара си намери извинение да не й пращаме бежанци, но щяла да оправи нещата, обещава посланикът й в ЕС

От iNews.bg

Анкара засега се измъква от изпълнението на споразумението със София и все още не иска да приеме обратно незаконно влезлите у нас бежанци. Според посланика на Турция в ЕС Селим Йенел имало някакъв проблем мигрантите да бъдат приети обратно, но Анкара работела по отстраняването му. Какъв обаче точно е проблемът той не съобщава.

Обясненията му идват в отговор на въпрос на нашия евродепутат Илияна Йотова, която е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Тя постави въпроса защо Анкара нарушава двустранното споразумение с България за реадмисия на бежанци, както стана ясно през последните дни.

Според Йенел това има връзка със Споразумението ЕС-Турция, което е гласувано и ратифицирано, но не е изцяло работещо. Това е и част от причините да не се приемат бежанците и от България. Посланикът обяснява, че въпросният документ е приет от Брюксел и Анкара през 2014 г. и трябваше да влезе в сила три години по-късно, т.е. през 2017 г. в частта си, отнасяща се до граждани на трети страни. На срещата на върха между ЕС и Турция обаче, проведена в Брюксел на 29 ноември 2015 г., страните се споразумяха допълнителната клауза за реадмисия на граждани на трети страни да влезе в сила още от 1 юни 2016 г.

От турска страна споразумението бе подписано от президента Ердоган на 18 май т.г. и бе обнародвано два дни по-късно. В момента се очаква одобрението на турския Министерски съвет, който ще разгледа въпроса като спешен, за да може допълнителните клаузи за граждани на трети държави да влязат в сила и да се пристъпи към ефективно изпълнение на реадмисията. Едва тогава вече Турция ще започне да приема обратно бежанци, става ясно от думите на Йенел. Вероятно това важи и за тези от България.

Най-четени