Европа "тихичко" свалила забраната за доставка на оръжие в Украйна 05.08 | 15:52

Решението на ЕС го прави причастен към нарастващите кръвопролития в страната

От Антония Михайлова

По време на неотдавнашното заседание на Европейския съвет в Брюксел страните членки на ЕС "тихичко" се разбрали да свалят ограниченията за експорт на снаряжение за Украйна, което може да се използва за вътрешни репресии.

Разрешен е и експортът на военни технологии и оборудване, съобщава официалният сайт на руското вътрешно министерство, цитиран от "Независимая газета".

Действащите доскоро ограничения бяха въведени с решение на ЕС от 20 февруари, тоест в периода, когато на власт беше президентът Виктор Янукович и когато на Майдана продължаваше жестокото противостояние между националрадикалите и фактически невъоръжените органи на правоприлагането.

Тогава в Евросъюза сметнали за неправилно да доставят специално снаряжение и въоръжение за "режима на Янукович". Сега, независимо от продължаването на продължаващата от киевските власти военна операция в Югоизточна Украйна, в ЕС сметнали за необходимо да възобновят даването на лицензи за експорт на специално снаряжение и военно оборудване в пълен обем.

Ясно е защо ЕС старателно премълчава безспорните факти за обстрел от територията на Украйна срещу руската територия – перспективата да усетят собствената си причастност към подобни акции вероятно ще създаде известен дискомфорт в Брюксел, отбелязва "Независимая газета".

Решението на Европейския съвет не само е пронизано от "двойни стандарти", но е и в разрез с приетите от самия Евросъюз правила за контрол на експорта на военни технологии и оборудване. Известно е, че тези правила са утвърдени с решение на Съвета на ЕС от 8 декември 2008 г. (2008/944/GFSP) и съдържат определени критерии, стандарти и "кодекс на поведение", които се разглеждат като минимални изисквания към регулирането на доставките на военна продукция.

Например фиксираният в тях критерий №3 призовава да не се дават лицензи за експорт на военни технологии и оборудване, които са способни да провокират или продължат военния конфликт или да усложнят съществуващото напрежение в страната на крайното използване. Критерий №2 е насочен срещу използването на полученото оръжие за репресии вътре в страната.

"Очевидно за постигането на съмнителни политически цели в Брюксел са готови не само през пръсти да гледат на изпълнението на международните задължения на Киев, но и да нарушават изискванията на своите собствени документи.

Настояваме ЕС да следва здравата логика, а не конюнктурата и "диригентството" на Вашингтон. Решението за ограничаване на доставките на оръжие и специално оборудване за Украйна трябваше да бъде въведено след началото на т.нар. антитерористична операция в Донбас и Луганска област. Но възобновяването на забраната и сега няма да е закъсняло.

Без нея отговорността на Евросъюза за продължаващото кръвопролитие в Югоизточна Украйна ще нараства", се казва в заявлението на външното ведомство.

Водещи

Най-четени