Европарламентът поиска незабавен старт на преговорите с Македония 07.04 | 15:19

Нерешеният спор за името все още спъва членството на страната в ЕС

От Деляна Петкова

Европейските депутати настояха за незабавното започване на преговорите за членство с Македония. в незаконодателна резолюция ЕП изрази и своето съжаление за продължаващите споровете за името с Гърция. 

Заради този проблем пътят на Македония към ЕС все още е блокиран. Резолюцията, приета с 506 гласа "за", 44 "против" и 44 "въздържал се", отбелязва още и нарастващото междуетническо напрежение в страната, както и проблемите с корупцията, свободата на медиите и неправителствените организации.

Високата безработица сред младежите, широко разпространената корупция, изоставащата съдебна реформа, опитите за сплашване и преките нападения над гражданското общество, включително политизацията на медиите и намесите в тяхната работа, са сред другите възлови проблеми, които депутатите отбелязват в резолюцията.

Двустранни въпроси България - Македония

Благодарение на съвместните усилия на българските депутати в парламентарната комисия по външни работи, в текста бяха внесени някои поправки, засягащи двустранните отношения между България и Македония.

Така в резолюцията се отбелязва, че "редица гробища, надписи върху фрески и артефакти, които принадлежат към българското културно наследство, са абсолютно изоставени и в руини".

Същевременно депутатите установяват липсата на напредък в съвместното отбелязване на исторически събития със съседните държави членки, които да допринесат за по-доброто разбиране на историята и добросъседските отношения.

В този контекст те призовават за въвеждане в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята, както и за създаване на общи експертни комисии по история и образование с България и Гърция.

Приетият текст подчертава важността на ефективния и надежден обществен транспорт както в страната, така и на регионално ниво (в това число железопътната връзка София–Скопие–Тирана), като за тази цел отправя призив към властите да инвестират необходимите средства в поддръжката и подобряването на железопътната мрежа.

Парламентът призовава властите на бивша югославска република Македония и България да отворят отново трансграничната пешеходна и велосипедна пътека между Старо Конярево и Събрене, за да се подобри частта от алеята "Желязна завеса" между Струмица и Петрич.

Проблемът с името

Европейските депутати изразяват "огромно съжаление" относно факта, че спорът за името с Гърция продължава да блокира пътя на страната към ЕС. Те същевременно отбелязват със загриженост използването на исторически аргументи в настоящия дебат, включително и т.нар. "антиквизация", което рискува да увеличи "напрегнатите отношения със съседните държави и да създаде нови вътрешни разделения".

Водещи

Най-четени