Европейски държави мислят за санкции и срещу Дамаск 27.04 | 11:11

Предстои съвещание на СС на ООН

От Елена Коцева

Франция и Италия искат да се предприемат мерки против Сирия с цел да се прекратят репресиите на властите по отношение на опозицията и протестиращите.

За мерки и санкции призовават в съвместно изявление Франция и Италия след срещата между ръководителите Никола Саркози и Силвио Берлускони. Изявлението е адресирано до ООН, СС на ООН и Европейския парламент. 

Очаква се в близките дни Съветът за сигурност на ООН да се събере на заседание, на което Сирия да бъде във фокуса на обсъжданията. Проектът за резолюция е предложен от Великобритания, Франция, Германия и Португалия.

Позицията на Франция и Италия е подкрепена и от Великобритания, от където заявиха, е обсъждат възможни мерки, с които да въздействат на управляващия режим. За санкции по отношение на Дамаск се заговори и във Вашингтон.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун вече осъди действията на сирийските власти с употреба на оръжие против участниците в антиправителствените демонстрации. Той призова Башар Асад и приближените му да зачитат правата на човека.

iNews припомня, че въпреки промените, които извърши президентът на Сирия Башар Асад (смяна на правителството и отмяна на извънредното положение, продължило близо 5 десетилетия) вълната на протестите в страната не отслабва.

Властите обаче предприемат изключително агресивни мерки, като и в момента няколко града са блокирани, а танкове се влезли тази нощ в няколко квартала на столицата Дамаск.

Според някои съобщения и в момента се чува престрелка в град Дараа, който стана център на сблъсъците. 
Неправителствени организации съобщиха, че само за последния половин месец на вълнения в Сирия жертва на репресиите са станали повече от 400 души.

 

Водещи

Най-четени