Европейските социалисти черпят опит от Израел за бежанския проблем 29.10 | 12:45

Станишев се срещна с представители на Агенцията по бежанските въпроси на ООН

От Филипа Тодева

Делегация на ПЕС, водена от президента на партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев, е в Израел. Целта й е да се запознае на място с проблемите пред мира в Обетованата земя и да окаже съдействие на мирния процес в региона.

По време на визитата Сергей Станишев се срещна с президента на Израел Шимон Перес. На срещата двамата акцентираха върху усилията на българското правителство за прагматичен подход в отношенията между двете страни. Преди по-малко от седмица в Йерусалим бяха министрите на околната среда и водите Искра Михайлова и на регионалното развитие Десислава Терзиева. Израел може да ни даде прагматични съвети как да не пропиляваме уникалните водни ресурси, съвети в селското стопанство и в медицинското обслужване. Перес и Станишев обсъдиха и въпроси от сферата на сигурността, в която Израел е сред световните лидери, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Делегация на ПЕС се срещна с представители на Агенцията по бежанските въпроси на ООН UNRWA, които им показаха бежанския лагер Айда. Те обясниха на евросоциалистите с какви проблеми се сблъскват. Организацията работи с бюджет от 600-700 млн. долара годишно, които се набират от дарения. Близо половината са осигурени от страни на ЕС и САЩ. Представителите на световната организация обясниха стратегията за опасването на Йерусалим със заселнически селища.

Сергей Станишев и водената от него делегация посетиха и бедуинското селище Кхан ел Амар, на около 20 км. от Витлеем, където бяха запознати с проблемите на селището.

Водещи

Най-четени