Европейският парламент учреди комисия за борба с организираната престъпност 29.03 | 15:18

Комисията ще заработи от края на април

От Ивайло Ачев

Днес, 29 март, Европейският парламент одобри състава на специалната комисия, която трябва да разследва организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари в ЕС, както и да препоръча мерки за борба срещу тях, съобщават от Брюксел.

Съгласно разпоредбата за състава ѝ комисията ще има едногодишен мандат и ще започне своята работа от края на април 2012 година. В нейната работа ще вземат участие 45 европейски депутати, сред които са и българските представители в Европейския парламент Мария Неделчева (ЕНП) и Илияна Йотова (ПЕС).

В рамките на едногодишния си мандат, комисията трябва да даде оценка на степента на влияние на организираната престъпност върху икономиката и обществото в Европа и да препоръча законодателни и други мерки, които да позволят на ЕС да отговори на заплахите на международно, европейско и национално ниво.

Депутатите ще организират изслушвания със съдии, жертви, неправителствени организации и институции.

Комисията, в рамките на своя едногодишен мандат, който може да бъде удължен еднократно, ще има право да прави посещения на място и да организира изслушвания с участието на институции от ЕС, държавите членки и целия свят.

Депутатите могат да канят представители на бизнеса, гражданското общество, организациите на жертвите на престъпления, както и официални лица, включително съдии, ангажирани в ежедневната борба срещу организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари.

Специалната комисия ще започне своята работа от края на месец април 2012 г.

Водещи

Най-четени