Европейският съвет се събира извънредно за бежанската криза 23.04 | 09:34

Очаква се България да постави въпроса за европейска солидарност за прекратяване на имигрантския трафик и по сухопътните граници, а не само през Средиземно море

От iNews.bg

Европейският съвет ще заседава извънредно днес в Брюксел за проблема с миграционния натиск и трагедиите в Средиземно море. Лидерите на 28-те страни членки бяха събрани спешно, след като преди дни в Средиземно море отново загинаха стотици имигранти, тръгнали към Европа.

Целта на срещата е да помислим какво да предприемем за незабавното облекчаване на тази обстановка, посочва в поканата си към държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Миграцията е сложен проблем, с който можем да се справим, само ако се насочим към неговия корен, допълва той. Ще отнеме време, но съм убеден, че можем да направим необходимото, посочва Туск.

 Целта "максимум" на Европейския съюз е да бъдат изкоренени причините за миграция – като бедността, конфликтите и неспазването на човешките права. Това обаче няма как да стане в обозримо бъдеще, затова на срещата ще се мисли предимно по варианти, които могат да дадат резултат в кратки срокове.

Част от мерките ще бъдат насочени срещу нелегалния трафик, към който ЕС смята да бъде безкомпромисен. Фокусът ще бъде върху финансирането и плавателните съдове на трафикантите, възможна е и военна операция срещу тях, такова предложения вече има от страна на Италия.

Европейската солидарност също ще бъде обсъдена днес, за да може страните, използвани като "входни точки", да не носят сами тежестта от имигрантския натиск и тя да бъде споделена и от останалите. Засега обаче се очертава това да става доброволно, а не със задължителни квоти за прием на имигранти.

Ще се обсъжда още как да бъдат подсилени с пари, хора и техника операциите на Евросъюза по издирване и спасяване в Средиземно море.

Мерките за противодействие на имигрантската криза да бъдат насочени не само към морския трафик, но и към сухопътните бежански потоци. За това ще настоява министър-председателят Бойко Борисов, който ще вземе участие в срещата.

"В четвъртък в Брюксел имаме извънреден съвет именно по темата с имигрантите, с това, което се случва на нашата граница и това, което се случва в Италия. Действително доста ще поговорим на тази тема. Не считам, че понеже сега проблемът възникна в Италия, трябва да се концентрираме само на морските граници. За мен по-голям проблем са и сухопътните", закани се праемиерът.

Според Борисов, ако се подобри контролът върху морския трафик с европейски пари, целият миграционен натиск ще дойде от сухоземните граници. "България харчи изключително много пари. Проблем са и сухопътните граници, не само морските. Никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие със съседите ни по тази тема", заяви Бойко Борисов.

Предвижда се заседанието да започне с минута мълчание в памет на хилядите загинали там, и ще бъде предшествано от погребален марш по улиците на Брюксел. Организира го международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" с искане Европа да направи повече, съобщи  БНР. Очаква се в проявата, която ще завърши пред сградата на Европейския съвет, да се включат стотици активисти и имигранти

Водещи

Най-четени