Европейският съюз е на път да се разпадне 28.11 | 09:38

Така ще изчезне и еврото, предричат експерти

От iNews.bg

Европейският съюз в последно време непрекъснато търпи сътресения. Великобритания заплаши с Brexit, Турция пък се кани да залее Европа с бежанци, което създава допълнително напрежение в и без това изнервената обстановка. Според експертите по сигурност много вероятно е общността да се разпадне в близко бъдеще, като най-големият проблем при един такъв развой на събитията ще е изчезването на еврото.

"Има голяма опасност да се разпадне ЕС. Най-голямата опасност е, че еврото ще изчезне - това е порочна практика да се печелят политически задачи чрез икономически политики. То не може да съществува в един съюз, в който има държави на такова различно ниво като например Гърция или Холандия. Еврото е обречено. Ние за щастие не сме вързани с него”, заяви експертът по сигурността Алекс Алексиев пред Нова тв.

Положително раздвижване, според него, е желанието на австрийците да изпратят войници на нашата граница, които да помагат в опазването ѝ. Не трябва обаче да забравяме, че главните политици в Европа продължават да позволяват на Ердоган да ги шантажира, отбелязва специалистът. Не е изключено границите на Турция наистина да се отворят и да бъде пуснат потока от мигранти.

"Това е проблем, който се дължи на Меркел. Тя реши самостоятелно, че ще отвори границите на Европа и то без позволението на Европейския съюз. Заливането с бежанци ще се случи, ако Европа продължи да търпи тази наглост, проявена от Ердоган", заяви още Алексиев.

Водещи

Най-четени