Европейският съюз свали визите за турските граждани 08.12 | 20:30

Пълноправното членство в ЕС е важно за нас, заяви министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу

От iNews.bg

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу съобщи днес, че страната му възнамерява да ускори процеса си на евроинтеграция, предаде ТАСС.

"Пълноправното членство в ЕС е важно за нас. Ще ускорим преговорния процес. Ще се заемем със съдебната система. Ще реализираме националния си план за членство в ЕС и от октомври 2016 г. гражданите на Турция ще могат свободно да влизат на територията на Съюза", каза Давутоглу в своя реч пред парламента на страната.

Той също така отбеляза, че на скорошната среща на високо равнище между Турция и ЕС са били постигнати "сериозни победи". "ЕС като начало обеща да отдели три милиарда евро за помощ на сирийските бежанци", каза той.

Припомняме ви, че в края на ноември имаше среща на върха ЕС-Турция, на която се обсъждаше проблемната ситуация с бежанците, които идват към Европа и отношенията на Анкара и Брюксел.

Тогава се взе решение за отпускане на 3 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ за Турция, за да бъде спрян бежанският поток.

В замяна Турция поиска от 2016 год. турските граждани да пътуват без визи в страните членки на евросъюза.

Безвъзмездната помощ от 3 млрд. евро за бежанците от Сирия и Ирак е само първоначална, на по-късен етап и при необходимост тя ще бъде увеличена. Близо 8 млрд. долара е похарчила Турция за издръжката на над 2 млн. бежанци в рамките на 4 години, сочат официалните доклади на Анкара.

Трите милиарди евро бяха безотговорно одобрени и то на фона на подозренията, че Анкара си сътрудничи с терористите от "Ислямска държава".

Освен това Турция ще може да участва в лидерските срещи веднъж годишно. Анкара се надява още до края на тази година да отвори една глава от преговорите за присъединителния процес, а през първите три месеца на 2016 г. - и всички останали.

Споразумението между Анкара и Брюксел стана факт въпреки обтегнатите отношения между Анакара и Москва. Причината е, че турски ВВС свалиха руски боен самолет над Сирия. Турция обаче е категорична, че самолетът е бил над нейна територия.

Последва спиране на енергийните проекти и икономически санкции от страна на Русия, но Анкара така не и не се стресна.

Според анализатори причината е, че Европейският съюз вероятно ще компенсира финансово Турция заради обострянето на отношенията с Русия.

И тъй като Брюксел няма право легално да отпусне помощ, както направи преди година с Гърция, Финландия и Латвия, защото Анкара не е страна членка, грантовете ще бъдат замаскирани под формата на помощи за бежанци.

 

 

 

Водещи

Най-четени