Европейците се стискат, българите пазаруват 07.01 | 15:35

Преди празниците продажбите на дребно в страните-членки намаляват, но у нас те се увеличават

От iNews.bg

Хората в Европейския съюз са свили харчовете си в предпразничния месец ноември, докато българите са развързали кесиите. Това показват даните на Евростат за продажбите на дребно. Общо за 28-те страни-членки те са се понижили, макар и слабо през ноември на фона на солиде=ния ръст през октомври. В същото време обаче продажбите на дребно в България нарастват с добро темпо за втори пореден месец.

Продажбите на дребно в ЕС се понижиха с 0,1% на месечна база, но след техен ръст с 1,3% през октомври (най-солидно повишение от май 2013 година). В същото време търговията на дребно в рамките на еврозоната се сви с 0,4% след скок с 1,4% месец по-рано, когато отбеляза най-солиден месечен растеж от повече от две години насам, предаде БНР.

Понижението в ЕС и в еврозоната се дължи в най-голяма степен на спад при продажбите на нехранителни стоки (съответно с 0,3% и с 0,9%), както и на продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия (понижение съответно с 0,3% и с 0,4%), докато продажбите на автомобилни горива се увеличиха съответно с 0,5% и с 1 на сто.

На годишна база растежът при продажбите на дребно в еврозоната се забави до 2,3% от 3,0% през ноември, докато в целия ЕС търговията на дребно нарасна с 3,4% след скок с 3,8% месец по-рано.

Най-солиден ръст през ноември при търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Люксембург (повишение с цели 6,2%), следван от Естония (с 1,7%), Румъния (с 1,4%), Словения (с 1,4%) и Словакия (също с 1,4%), докато най-солиден спад при продажбите на дребно беше отчетен в Германия (спад с цели 1,8%), Австрия (с 1,3%) и Полша (също с 1,3%). Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Люксембург (скок с 12,4%), Словения (с 11,3%) и Румъния (с 9,5%), а най-силен спад отчитат продажбите на дребно в Белгия (понижение с 0,2%).

За разлика от целия ЕС, данните на Евростат за България отчитат солиден ръст при продажбите на дребно за втори пореден месец. Според европейската статистика продажбите на дребно в нашата страна се повишиха през ноември с 0,9% след техен скок с 1,3% през октомври.

В същото време продажбите на дребно в България на годишна база ускориха растежа си до 6 на сто (спрямо ноември 2015 г.) след тяхно повишение с 2,8% през октомври, като отбелязват устойчив растеж за тринадесети пореден месец и най-солидно повишение от март 2016 г., когато те се повишиха с 6,3 на сто. Само седем от останалите страни - членки на ЕС регистрират по-солиден растеж при търговията на дребно през единадесетия месец на миналата година.

Водещи

Най-четени