Европол: Европа е изправена пред най-голямата заплаха от тероризъм от повече от 10 години 19.02 | 18:18

Между 3000 и 5000 души са се върнали в Европа, след като са преминали обучение от терористични организации

От iNews.bg

Директорът на Европол Роб Уейнрайт предупреди, че терористи подготвят атака "по-голяма от нападенията в Париж”. Това стана в интервю пред германския вестник Osnabrücker Zeitung.

"Терористичната групировка "Ислямска държава” е планирала мащабни терористични нападения в Европа. Старият континент в момента е изправен пред най-голямата заплаха от тероризъм от повече от 10 години”, предупреди той.

Според Уейнрайт между 3000 и 5000 души са се върнали в Европа, след като са преминали обучение от терористични организации, предимно в Близкия изток.

"Нарастващият брой на чуждестранни бойци създава изцяло нови предизвикателства за страните членки на ЕС”, предупреди Уейнрайт. Той подчерта, че опасността идва както от ислямистки организации, така и от отделни екстремисти.

Ръководителят на полицейската служба в ЕС, каза, че "няма конкретно доказателство, че терористите систематично използват потока от бежанци, за да проникнат в Европа”.

"Те се връщат в Европа поединично, но могат да провеждат нападения след като се групират в отряди, както в Париж през ноември”, добави директорът на Европол.

Уейнрайт е дал интервюто малко след терористичната атака в Анкара, при която загинаха 28 души.

Само преди седмица Европол отново предупреди, че се чакат масови терористични атаки. Терористите твърдят, че имат стотици бойци из целия континент, които са готови да започнат да убиват и нападат хора дори по улиците.

Според информацията фанатиците от ИД имат създадено специално командване, което да планира атентати в западните държави и тяхно дело е кръвопролитието в Париж, когато бяха убити 130 души.

 

Европейската полицейска служба декларира още, че джихадистите са създали тренировъчни лагери в ЕС и на Балканите.

Водещи

Най-четени