Евростат: Дългът в еврозоната достигна 90% 24.10 | 18:27

Еврозоната е на прага на рецесия

От Владислав Рашков

Общият дълг на 17-те държави от еврозоната е достигнал 90% от общия БВП през второто тримесечие на 2012 г., съобщи The Independent.

Дългът се повишава с близо 2% от първото тримесечие на 2012 г., сочи доклад на Евростат. "Еврозоната остава във водовъртежа на дълговата криза", смята икономистът Джеймс Ашли от канадската инвестиционна банка RBC Capital Markets.

Според доклада 5 от членките на съюза са в рецесия. Между тях са Гърция, Испания, Португалия, Италия и Кипър. Много анализатори очакват, че икономиката на еврозоната ще изпадне в рецесия през третото тримесечие на 2012 г.

Те уточняват, че Германия е основната причина еврозоната да е все още на повърхността. Въпреки че продажбите на най-големите износители BMW и Volkswagen спадат, вътрешното потребление расте. Дълговете проблеми в еврозоната обаче нанесоха удар върху доверието на страната.

Основната тежест във валутния съюз е Гърция. Статистиката на Евростат показва, че дългът на Атина е нараснал на 150,3 от БВП през второто тримесечие. В същото време икономиката на Гърция се е свила с 6,2% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Прогнозите за стабилизиране също изглеждат лошо заради нарастващите мерки по затягане на коланите. Ниските заплати например ще намалят вътрешното потребление.

Водещи

Най-четени