Евросъюзът с нова стратегия за отношенията с Африка 09.03 | 16:24

Тя ще бъде обсъдена на среща с Африканския съюз през октомври

От iNews.bg

Европейската комисия и върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност представиха предложението, на което ще се основава новата стратегия с Африка. Съобщението съдържа предложения за засилване на сътрудничеството посредством партньорство в пет ключови области:

-      екологичен преход;

-      цифрова трансформация;

-      устойчив растеж и работни места;

-      мир и управление;

-      миграция и мобилност.

Въз основа на този документ Европа ще започне дискусии с африканските партньори за нова съвместна стратегия, която ще трябва да бъде одобрена на срещата на върха между Европейския съюз и Африканския съюз през октомври 2020 г.

Подновеното сътрудничество във връзка с днешното предложение за партньорство в рамките на петте области ще се основава на постоянен диалог с африканските партньори, който ще бъде засилен преди следващата среща на високо равнище между ЕС и АС в Брюксел през октомври 2020 г. с оглед на това да се определят съвместни стратегически приоритети за следващите години.

На 27 февруари 2020 г. Европейската комисия и Комисията на Африканския съюз се срещнаха в рамките на 10-ото заседание на двете комисии в Адис Абеба, на което беше обсъдено бъдещото сътрудничество в горепосочените области. През май, когато ще се проведе среща между АС и ЕС на министрите на външните работи от двата континента, отново ще бъде осигурена важна възможност за консултации с африканските партньори.

Водещи

Най-четени