Евросъюзът ще издига единна номинация за наследник на Кристин Лагард 08.07 | 17:58

Възможно е британец да не бъде опция за нов шеф на МВР заради Брекзит

От iNews.bg

Европейският съюз иска да има съгласуван европейски кандидат, който да замени Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд, заяви в понеделник пред Ройтерс високопоставен представител на ЕС, предаде БНР.

МВФ ще трябва да заемни г-жа Лагард, след като през миналата седмица тя беше номинирана за следващ президент на Европейската централна банка, като нейният мандат ще започне през ноември след  край на мандата на настоящия управител на ЕЦБ Марио Драги.

"Сред европейските държави има силно желание да бъде одобрен единен кандидат", заяви официалният представител при условие за анонимност преди среща на финансовите министри от еврозоната в понеделник (Еврогрупата), на която вероятно ще бъде обсъден неофициално този въпрос.

Източникът на Ройтерс посочи, че президентът на Еврогрупата Марио Сентено е сред онези, които работят по този въпрос, заедно с Финландия, която понастоящем е ротационен председател на Европейския съюз.

Друг неназован официален представител заяви, че някои държави от ЕС искат кандидат от страна-членка на съюза - опция, която би могла да изключи възможни британски кандидати за поста, тъй като Великобритания трябва да напусне ЕС в края на октомври.

В редица медийни публикации управителят на Английската централна банка Марк Карни се споменава доста често като един от възможните кандидати за следващ шеф на МВФ.

Въпреки че е роден и израснал в Канада, Марк Карни, който също така беше преди време и управител на Канадската централна банка, притежава британски и ирландски паспорти в допълнение към канадското му гражданство.

Въпросът обаче не е включен в официалния дневен ред на срещата на Еврогрупата в понеделник, тъй като самият МВФ все още не е открил процедурата за нов управляващ директор.

Водещи