Еврото, миграцията и международната ситуация са във фокуса на среща Макрон - Меркел 07.09 | 13:37

Часове преди днешната им среща президентът на Франция Еманюел Макрон отправи първа публична критика към канцлера на Германия

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в южния френски град Марсилия днес, съобщи източник от френското президентство по-рано тази седмица.

Фокус на срещата ще са "европейски въпроси като еврото, миграцията, дигиталните технологии и международната ситуация", се казва в съобщението. Двамата лидери ще обсъдят и въпроси, свързани с Брекзит.

От френското президентство не обясняват защо двамата ще се срещнат в Марсилия, вместо във френската столица.

Центристът Макрон призова за по-тясно европейско сътрудничество в областта на сигурността, имиграцията и икономиката, но така се изправя пред съпротивата на консервативните лидери на блока, отбелязват политически анализатори.

 

Часове преди днешната им среща президентът на Франция Еманюел Макрон отправи първа публична критика към канцлера на Германия Ангела Меркел заради подкрепата на Европейската народна партия за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че изказването на Макрон след среща с премиерите на Белгия, Холандия и Люксембург, които споделят прогресивните му идеи за реформа на Евросъюза, е една от първите прояви на френския президент в кампанията за изборите за Европарламента, които са насрочени за май 2019-а.

Макрон призова Европейската народна партия, в която членуват ХДС на Меркел и баварските й партньори от ХСС, да изясни позициите си, защото Орбан и неговата формация ФИДЕС, която също е част от ЕНП, са точно на срещуположната страна на барикадата в битката на Макрон за общоевропейски отпор срещу националистическите сили.

"ЕНП не може да подкрепя едновременно и Меркел, и Орбан", заяви Макрон в Люксембург. За пореден път той разкритикува антиимигрантската политика на унгарския премиер, както и усилията му да бъдат отслабени евроинституциите.

Водещи

Най-четени