Египет върви към гражданска война 29.01 | 14:50

След обявения вечерен час напрежението продължава да расте

От Владислав Рашков

Египетската армия предупреди, че може да се намеси в създалата се напрегната социална обстановка. Според генерал Абдул Фатах ал-Сиси държавата е на път към гражданска война, съобщи Reuters.

Армията изпрати вече свои войски в близките градове до Суецкия канал, където обстановката се влошава. Каналът е ключов за египетската търговия.

"Продължаващият конфликт между правителствените сили и опозицията може да доведе до срив на държава, който да има последствия за поколения напред", каза генерал Абдул Фатах ал-Сиси. Под негов пряк контрол са половин милион войници.

Същевременно президентът Мохамед Морси заяви, че е готов да сформира комисия, която да разгледа исканията на опозицията да се промени конституцията в частта, в която тя засяга правата на християните и жените.

Египет е залят от вълна на недоволство, която се разрази по време на честването на двете години от революцията в страната. Напрежението се засили от смъртните присъди на 21 футболни фенове, които бяха осъдени за причиняването на смъртта на 74 души. Решението на съда предизвика гнева на поддръжници на осъдените.

Последваха сблъсъци на полицията с протестиращите, което доведе и до обявяването на извънредно положение и въвеждането на вечерни часове. Ограниченията обаче не се спазват в цялата страна.

Водещи

Най-четени