Египет предложи прекратяване на огъня в 3 стъпки, Хамас оплака 21 хиляди жертви 25.12 | 12:10

Най-малко 70 души са убити при израелския въздушен удар в бежанския лагер "Магази" в централната част на Ивицата Газа, съобщиха палестински представители

От iNews.bg

Най-малко 70 души са убити при израелския въздушен удар в бежанския лагер "Магази" в централната част на Ивицата Газа, съобщиха палестински представители. От началото на конфликта жертвите от палестинска страна наближават 21 хиляди души, съобщи ръководеното от радикалната палестинска организация "Хамас" министерство на здравеопазването.

Бежанският лагер "Магази" е гъстонаселен и броят на жертвите вероятно ще се увеличи, отбелязват палестинските власти, тъй като при нападението е засегнат голям жилищен блок. В болницата в района са били докарани десетки ранени. 

Според организацията на Червения полумесец заради интензивните израелски удари са затворени основните пътища между "Магази" и други бежански лагери в района, което затруднява работата на линейките и спасителните екипи.

Израелската армия съобщи, че броят на убитите палестински бойци в Газа от началото на войната възлиза на около 8000. Говорител на израелските сили за отбрана каза, че изчисленията са направени въз основа на данни от целенасочени удари, сведения от бойното поле и показания, дадени при разпити на задържани палестинци.

Телата на петима израелски заложници са били открити от армията в тунел в северната част на палестинския анклав. Според изявлението останките на мъжете и жените са били открити в много обширна и дълбока система от тунели в района под бежанския лагер "Джабалия".

На този фон израелски и арабски медии съобщават, че Египет е представил ново предложение за прекратяване на огъня, състоящо се от три етапа. Първата фаза предвижда хуманитарна пауза за освобождаване на израелски заложници в замяна на палестински затворници. Във втория етап трябва да бъдат освободени всички израелски жени военни, а през третият, който да трае месец, да бъдат прекратени въздушните удари и пуснати на свобода останалите похитени.

Водещи