Един месец извънредно положение в украинските гранични райони 27.11 | 10:30

САЩ ще продължат със санкциите срещу Русия, обяви Ники Хейли

От iNews.bg

Върховната Рада гласува за въвеждане на извънредно положение от 30 дни в граничните провинции на страната, а също така в морската акватория на Черно и Азовско море, предаде БГНЕС, позовавайки се на световните агенции.

Междувременно САЩ предупредиха Русия, че задържането на трите украински плавателни съда е "скандална заплаха за суверенната украинска територия ” и настояха Москва да намали напрежението, причинено от нейния "арогантен" акт. Това заяви американският посланик в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс. Тя е разговаряла с президента Доналд Тръмп и с държавния секретар Майк Помпео и подчерта, че нейното безпокойство "отразява загрижеността на най-високо равнище".

"Както много пъти е казвал президентът Тръмп, САЩ ще приветстват нормалните отношение с Русия. Но действия извън закона, като това, продължават да не ни позволяват подобно поведение," заяви Хейли. Тя обеща, че САЩ ще поддържат санкциите срещу Русия. Хейли предупреди, че по-нататъшна руска ескалация от този вид само ще влоши нещата. "Това само ще подкопае по-нататъшната позиция на Русия в света. Така ще се вгорчат и по-нататъшните отношения на Русия със САЩ и с много други държави", каза още американският постоянен представител в световната организация. Украинският посланик в ООН Владимир Елченко призова международната общност "да наложи нови санкции по повод ситуацията в района, включително и срещу руските пристанища в Азовско море". Руският заместник-посланик в ООН Дмитрий Полянский обвини Украйна за планиране на инцидента и допусна, че причината е в спадналата популярност на президента Петро Порошенко в навечерието на предстоящите през следващата година избори.

"Как при тези обстоятелства може да задържи властта? Ясно е – като организира провокация и за пореден път обвини Русия за всичко изкуствено да повиши собствения си рейтинг, обявявайки се за спасител на нацията", каза руският дипломат. "Това се прави, за да се отменят изборите въпреки твърденията на Порошенко за обратното", каза дипломатът, като е предупредил, че Русия "никога не е предприемала първи удар, но знае как да се защитава.”

Помощник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло заяви, че Съветът за сигурност на ООН не може самостоятелно да провери какво наистина се е случило. "Силно призоваваме и Русия, и Украйна да се въздържат от нови действия или от подобна реторика, като им напомняме, че е нужно да поставят под контрол този инцидент, за да предотвратят неговата", призова Ди Карло.

Водещи

Най-четени