Единият от истанбулските терористи арестуван у нас преди 5 години 30.06 | 17:23

Чеченецът бил подсъдим в Русия, тя ни помолила да го предадем, ние сме отказали

От iNews.bg

Единият от тримата терористи, които се взривиха във вторник вечерта на летище "Ататюрк" в Истанбул, е добре познат на българските власти. През 2011 г. той дори е бил арестуван у нас, но по-късно освободен. Името му е Ахмед Раджапович Чатаев и е роден през 1980 г. в Чечня. Още през 2008 г. е бил обявен за издирване по обвинение, че е участвал в групировката на Доку Умаров "Кавказки емират" и се е занимавал с вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма между 1999 и 2007 г.

Чатаев е бил заловен при опит да влезе в Турция през България. Пловдивският апелативен съд обаче не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия, въпреки че такава молба е постъпила от тамошните съдебни власти, предаде БГНЕС. Към онзи момент в Русия вече са му били повдигнати сериозни обвинения. Оказва се обаче, че не нашият съд носи вина, че терористът не е бил предаден на Москва. В молбата си за освобождаване той е показал, че има статут на политически бежанец, признат му като такъв от правителството на Австрия, където е живеел след смъртта на Доку Умаров. Паралелно с това със свое решение Европейския съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия.

В мотивите за освобождаването му Апелативният съд посочва, че даденият на Чатаев статут в Австрия, според Конвенцията за бежанците, действа на територията на всички страни, които са я подписали. А България е сред тях.

Водещи

Най-четени