Една германка тръгва пеша от Берлин за Йерусалим 23.03 | 14:39

Вероника Айнмал ще извърви този път в името на мира

От Мария Ангелова

Една германка е решила да измине разстоянието от Берлин до Йерусалим пеша, в името на мира. Казва се Вероника Айнмал и тръгва днес (23 март). Кани всеки, който пожелае, да повърви пеша, дори за малко, с нея в похода ѝ "Белия жерав".

Вероника не тръгва за пръв път на толкова дълъг път пеша. Вече е изминала две поклоннически пътеки – Камино в Сантяго де Компостела, Испания, и Виа Франчиджена от Швейцария до Рим. Попитахме я защо ходи – защото е религиозна или просто защото ѝ харесва ходенето пеша.

"По малко и от двете. Потеглих за първи път, защото исках да видя какво е чувството да ходиш всеки ден. Сега, след преживяванията и приключенията, които имах, реших да изучавам теология. Така че всеки нов път е начин да да открия вътрешната си вяра", обясни Вероника.

Походът от Берлин до Йерусалим е посветен на мира – нещо, което от векове е твърде крехко в Светите земи. В своя блог, посветен на пътуването, Вероника цитира думите на Махатма Ганди: "Няма път към мира, мирът е пътят".

Вероника потегля от Берлин днес и е изчислила, че ще направи близо 15 милиона крачки до Йерусалим, като ще мине и през България (през Писанец – Разград – Струйно – Ивански – Камчия – Айтос – Бургас – Созопол – Царево – Граматиково).

Ако всичко върви по график, очаква да стигне в Йерусалим в края на септември – или това са шест месеца ходене. В блога ѝ ще намерите маршрута ѝ, за да видите кога и къде можете да се присъедините към нея – независимо дали в България или в друга част от пътешествието ѝ.

Самата Вероника споделя, че досега е отлагала това пътешествие заради несигурната обстановка в Близкия изток, но тези опасения вече не я притесняват. "С това пътуване искам да покажа нещата, които имаме, но не забелязваме", казва тя. "Искам да покажа на света, че обикновените хора могат и искат да живеят заедно и в мир".

 

Водещи

Най-четени