Екзекутираха 10 души на стадион в Китай 18.12 | 10:22

Били осъдени за престъпления, свързани с наркотици, убийство и грабеж

От iNews.bg

Съд в Китай осъди 10 души на смърт, предимно за престъпления, свързани с наркотици, пред хиляди хора на стадион преди да бъдат отведени за екзекуция, пише британското издание "Гардиън", предаде БНТ.

Te са екзекутирани веднага след произнасянето на присъдите в префектурата Люфен в южната провинция Гуандун (Кантон), която е на 160 километра от Хонконг, съобщи държавна медия.

Седем души са осъдени за престъпления, свързани с наркотици, а останалите за убийство и грабеж.

Четири дни преди съдебното заседание местните жители са поканени да присъстват, като официалното съобщение е разпространено в социалните мрежи.

Обвинените били докарани на стадиона с коли на полицията с пуснати сирени. Всеки един от обвинените бил пазен от четирима полицаи, носещи слънчеви очила.

Един по един обвиняемите били изкарвани на пистата на стадиона, където пред тях на голяма сцена съдът произнасял присъдите. Хиляди са присъствали на процеса, като се разпространява информация, че и много ученици с униформите са били на стадиона.

Освен запълнените места по стадиона, имало е и публика на терена, като някои са заснели процеса с телефоните си.

Китай извършва най-много екзекуции на година в сравнение с другите страни по света. По неофициални данни през миналата година в Китай са екзекутирани около 2 000 души.

Преди пет месеца 8 души бяха осъдени на смърт за наркотици по време на подобен публичен процес в Люфен. През 2014 г. се проведе акция в Люфен с 3000 полицаи, при която бяха задържани 182 души и бяха конфискувани 3 тона метамфетамин. Около 7 000 души наблюдаваха процес срещу 55 души през 2014 г., като най-малко един човек беше осъден на смърт.

Но като цяло публичните процеси в Китай са рядкост.

Водещи

Най-четени