Екип от Оксфорд започва изпитания на ваксина за COVID-19 18.04 | 15:34

Британското правителство, което подкрепя проекта заяви, че няма гаранции и не е възможно да определи дата кога ваксината ще бъде готова

От iNews.bg

Британски учени заявиха, че се надяват да имат един милион дози ваксина срещу коронавируса до септември. Екип учени от университета в Оксфорд започва през следващата седмица изпитания на продукта, пише БНР.

Британското правителство, което подкрепя проекта заяви, че няма гаранции и не е възможно да определи дата кога ваксината ще бъде готова.

Много експерти смятат, че все още е твърде рано да се каже дали въпросната ваксина ще бъде безопасна и ефективна и че за разработването и произвеждането на надежден продукт са необходими поне 12 месеца. 

Първите експерименти в Оксфорд обаче започват следващата седмица, а учените са достатъчно убедени, че ще постигнат успех и производството на васкината ще започне  дори преди напълно да са приключили експериментите. 

Професор Ейдриън Хил, директор на института "Дженър" към университета в Оксфорд заяви в интервю за "Скай нюз", че светът не може да си позволи да изчаква повече и че учените са готови да рискуват и да започнат производство на продукта. В същото време в Обединеното кралство продължава дълбоката криза със защитните облекла и оборудване.

Профсъюзът на лекарите и медицинските сестри изрази загриженост от разпоредбата такива облекла да бъдат използвани повторно в болниците. Очаква се до 48 часа да бъде напълно изчерпан запасът от специалните мантии с дълги ръкави за еднократна употреба.

Водещи

Най-четени