Експерт: Ердоган е търговец - докато му дават, ще взима 15.03 | 09:47

Пресилено е, че Русия се изтегля от Сирия, казва д-р Мохд Абуаси

От iNews.bg

Турция ще продължи да поставя нови и нови искания пред Европа, ако ЕС не спре да изпълнява желанията й. Това стана ясно от думите на директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси. "Ердоган е търговец – докато му дават ще взима”, каза той пред бТВ. В тази връзка той прогнозира, че разговорите между Брюксел и Анкара ще продължат още най-малко 2 месеца.

Освен това в Турция все още има милиони бежанци, отбеляза той. "Според мен мигрантският поток от Сирия беше сведен до минимум откакто започна примирието. Но още говорим за тези 2-3 млн., които са в Турция”, казва Абуаси. Той обяснява и намаляването на мигрантския поток от Сирия с това, че в северните части на страната почти не е останало мирно население.

Според Абуаси заявката, че Русия ще изтегли войските си от Сирия, е "много силно казана”. "Базите ще останат и ще бъдат защитени по въздух, суша и море, ракетните комплекси също ще останат”, отбелязва експертът.

Според него в момента Русия ще изтегли единствено излишната й там военна сила, която не съответства с войната в Сирия. Това обаче ще даде шанс за политическото разрешаване на кризата и ще подсили процеса на преговорите.

"Войната срещу тероризма в Сирия ще продължи”, категоричен е Абуаси. Той допълва и че е добре, че руснаците и американците са категорично решени да стигнат до политическо решени.

Водещи