Експерт: Победа над "Хизбула" е възможна само с военна сила 21.06 | 09:19

Трябва ясна позиция в ЕС относно групировката, смята Матю Левит

От Елица Елефтерова

Победа срещу ливанската организация "Хизбула” може да има само чрез военни средства. Това заяви пред БНТ американецът с еврейски произход Матю Левит от "Институт Вашингтон”.

По думите му е необходима единна и ясна позиция относно групировката на ниво Европейски съюз, а не да се съобразяват всички страни от Европа с мненията на САЩ или ООН.

По думите на Левит съдебен процес срещу организацията не е решение на казуса. Причината е, че очевидно за "Хизбула” не съществуват никакви ограничения. Пример за това са атаките, които са правени в редица европейски държави.

Левит посочи, че хванатият терорист от подготвяния атентат в Кипър е признал принадлежността си към "Хизбула”, но това не се е отразило по никакъв начин на статута на организацията.

Според него трябва да се променят правилата в сигурността, които да ограничат тероризма и да гарантират сигурността на гражданите. По думите му в момента няма нарушаване на гражданските права и свободи с увеличените мерки за сигурност и колкото и да са неудобни те, са необходими за спокойния живот на всяка нация.

За възможността "Хизбула" да стои зад атентата в Бургас се посочва и в доклад на Европейската организация за полицейски сътрудничество (Европол), без обаче полицейската организация да заема твърда позиция.

Седем души бяха убити в резултат на терористичното нападение на летището "Сарафово" в Бургас през юли 2012 г. Въпреки че "Хизбула" е заподозряна за извършването на атентата, отговорността не е потвърдена.

През 2012 г. на територията на Стария континент са регистрирани 212 терористични нападения. Най-значими стават случаите със "Стрелеца от Тулуза" Мохамед Мера и атентата на бургаското летище, които заедно са отнели живота на 14 души. Година по-рано атентатите са били 174. 

Водещи

Най-четени