Експерти: Русия може смаже НАТО в Прибалтика за 36 часа 05.02 | 13:03

На руснаците ще им трябват най-много два дни и половина, за да стигнат Талин

От iNews.bg

Ако започне война в Прибалтика, Русия ще смаже НАТО за 36 часа, сочи доклад на RAND Corp. Според най-лошият сценарий за силите на Северноатлантическия алианс Москва ще успее да завладее целия коридор до столицата на Естония – Талин само за ден и половина, предупреди организацията тинк-танк.

Докладът разглежда конкретна хипотеза, в която войната е предизвикана от Русия, т.е. ако руската армия нападне натовските балтийски държави и какво може да се направи, за да се избегне конфликта. Докладът, също така представя невероятно негативна картина за способностите на НАТО да защитава страните членки разположени до Русия.

Литва, Латвия и Естония се намират между съюзника на Москва – Беларус, анклавът Калининград и Балтийско море. Но и трите страни, с изключение на едно малко парченце от Литва, нямат общи граници с други натовски държави.

Докладът отчита, че този фактор, в комбинация с увеличаването на силите на НАТО, предизвикано от поведението на Русия, определено от тинк-танка, като "реваншистки милитаризъм", поставя трите страни пред значителен риск. От корпорацията RAND са се опитали да представят възможните изходи от въоръжен конфликт. В най-добрия случай силите на НАТО ще удържат руснаците само за 60 часа.

В известен смисъл докладът на RAND преповтаря опасенията на генерал Пьотр Павел от Военния комитет на НАТО, който предупреди през май, миналата година, че Москва може да превземе трите балтийски държави за два дни. Основната причина и вина за това е в самата НАТО, чиято структура все още е твърде тромава и бавна.

Водещи

Най-четени