Експлозия край летището в Кабул, жертвите са най-малко 13 (ВИДЕО) 26.08 | 18:39

Новината съобщават от Пентагона

От iNews

Голями експлозии са избухнали в близост до международното летище Хамид Карзай в Кабул. Новината бе съобщена от прессекретарят на Пентагона Джон Кирби. Към този момент броят на жертвите е неизвестен. Турските власти съобщават за втора експлозия.

Талибаните съобщават за най-малко 13 жертви, сред които и деца.

Хиляди афганистанци са събрани на летището в продължение на дни, опитвайки се да избягат от страната след превземането от талибаните по -рано този месец.

Западните държави предупредиха за евентуална атака.

 Западните държави извеждат от Кабул тези хора, които биха могли да бъдат от полза в Афганистан, заяви говорителят на движение "Талибан” Забихула Муджахид в интервю за вестник "The New York Times” по-рано днес.

Както съобщи Белият дом, от 14 август САЩ са евакуирали от Афганистан над 82 000 човека, от които само 4 500 са американци и членове на техните семейства.

Според съобщения в медиите, взривът е бил самоубийствен атентат на един от входовете на летището (Abbey Gat), след което той е бил последван от стрелба. Говори се, че има редица ранени афганистанци, като към момента няма информация за жертви от други националности.

Според представител на Белия дом американският президент Джо Байдън е информиран за експлозията. Байдън е бил на среща с представители на службите за сигурност относно ситуацията в Афганистан, когато е било съобщено за експлозията, съобщава Ройтерс, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса.

Съединените щати продължава да се опитват да транспортират своите граждани и някои афганистански граждани от Кабул, преди американските военни да се изтеглят напълно от Афганистан на 31 август.

 

 

Водещи

Най-четени