Екстрадираха Виктор Бут в САЩ 17.11 | 18:18

Според експерти Бут може да избегне доживотен затвор само при споразумение с прокуратурата

От Елена Коцева

 

Руският бизнесмен Виктор Бут, заподозрян в трафик на оръжие, беше екстрадиран от Тайланд в САЩ. 

Самолетът с Бут кацна във военно-въздушната база „Стюарт“ в град Нюбург, близо до Ню Йорк. Той бе докаран с брониран автомобил, съпроводен от полицейски кортеж, в който имаше още един брониран и други три автомобила.

Виктор Бут трябва да се яви съда, където да се запознае официално с обвинението срещу него.

Според изказвания на американската прокуратура специалистите, които работят по случая, разполагат с достатъчно доказателства за вината на Бут. Материалите са събирани и от аналитичната разследваща компания STFATFOR.

Руското външно министерство определи екстрадицията на Виктор Бут като противозаконна и обеща да предприеме мерки за неговата защита.

Inews припомня, Виктор Бут бе арестуван в Тайланд през март 2008 година. Той е обвинен във финансиране през 90-те години на държави и бунтовници от Третия свят.

Виктор Бут е собственик на редица автотранспортни фирми, базирани в различни части от Близкия изток, Африка и Източна Европа, включително и САЩ.
Той се счита за един от основните играчи във въздушния транспорт, като самолетите му са преобладаващо съветско производство.

Именно транспортната му дейност позволява да доставя оръжие до различни части на света.

В доклад на ООН за военните конфликти Виктор Бут бе обвинен в причастност за разпалване на военни конфликти в страни, където е въведено ембарго - Афганистан, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан. Обвиненията на американската администрация се базират и за връзки с ФАРК.

В последствие се добавиха и обвинения за незаконна търговия с диаманти като един от финансовите източници на търговията му.

Американската администрация въведе ограничения за Бут още през 2006 година, след като предишната година бяха замразили негови активи. В комитета на ООН по разследванията и санкциите беше предаден и доклад за 30 фирми, свързани с бизнесмена и извършващи незаконна дейност.

По мнението на експертите единственият начин Бут да избегне доживотен затвор е да сключи споразумение със следствието. 

 

Водещи

Най-четени