Екстремисти задигнали 40 кг уран в Ирак 10.07 | 11:03

Властите на страната са сигнализирали ООН за похищението

От Антония Михайлова

Властите на Ирак са уведомили ООН за похищението от групировката "Ислямска държава" на уран от лаборатория на север в страната и са призовали Световната организация да "предотврати заплахата от неговото използване", съобщава Reuters.

От писмо на иракския посланик при ООН Мохамед Али ал-Хаким до генералния секретар на ООН Пан Ки Мун става ясно, че в ръцете на екстремистите са попаднали около 40 килограма уранови съединения, съхранявани на територията на университета на град Мосул. "Терористичните групировки са взели ядрени материали от обекти, които са излезли от контрола на властите", се казва в писмото.

Дипломатът добавил, че такъв род материали "могат да бъдат използвани за създаването на оръжие за масово поражение". Според Ал-Хаким съществува и риск похитените ядрени вещества да бъдат незаконно изнесени от страната. Източник в правителството на САЩ, запознат със ситуацията, съобщил, че похитеният от бунтовниците уран вероятно не е обогатен, затова едва ли може да се използва за изготвяне на ядрено оръжие.

Бойците от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванте", воювали до последно време в Сирия, през юни оглавиха настъплението в северните и западните райони на Ирак. Към тях се присъединиха сунити от Ирак, военни от армията на Саддам Хюсеин и малки терористични групировки. През последните седмици "Ислямска държава в Ирак и Леванте" успя да завладее няколко иракски града и територии на границата със Сирия и Йордания.

Групировката обяви на 29 юни създаването на "ислямски халифат" в контролираните от нея територии в Ирак и Сирия и се прекръсти на "Ислямска държава". Самопровъзгласеният халифат в момента се простира от град Алепо в Северна Сирия до провинция Дияла в Източен Ирак.

Водещи

Най-четени