Ексхумират останките на Ясер Арафат – мислят, че е бил отровен 27.11 | 09:51

Международни експерти ще изследват проби от тялото му

От Филипа Тодева

Тленните останки на покойния палестински лидер Ясер Арафат бяха ексхумирани, за да могат международни експерти по съдебна медицина да направят допълнителна експертиза за причината за смъртта му, предаде AP.

Палестински правителствени източници съобщават, че пробите ще бъдат предадени на френски, швейцарски и руски експерти. Изследвания са проведени и в кабинета, спалнята и при личните вещи на покойния лидер.

Ново разследване за смъртта на Ясер Арафат бе започнато в по-рано тази година след откриването на смъртоносното радиоактивно вещество полоний върху облеклото му.

Палестинският лидер почина през 2004 година във френска военна болница, след едномесечно заболяване. Въпреки че като причина за смъртта му бе посочен инсулт, основният източник на няколкоседмичното му заболяване остана неясен. Това породи трайните съмнения сред палестинците и в арабския свят е, че е бил отровен от Израел. Тези твърдения бяха отречени от израелската страна.

AP допълва, че ексхумацията няма как да разреши мистерията. Елементът полоний 210 се разпада бързо и някои от експертите смятат, че пробите няма да съдържат достатъчно от веществото, за да бъдат тествани. 

Водещи

Най-четени