Екшън план на Брюксел: Западните Балкани в ЕС за по-малко от 10 години 04.02 | 18:05

Еврокомисията е начертала план за спешни реформи, които да позволят влизане на всички страни

От iNews.bg

Брюксел е разработил екшън план за скоростно присъединяване на почти всички държави от Западните Балкани към Евросъюза. Според подготвения график за влизане в Общността интеграцията им ще стане доста по-бързо от това, което се планираше досега. Според документ на Европейската комисия, който ще бъде оповестен официално във вторник, Сърбия и Черна гора могат да влязат в ЕС още през 2025 г. Малко след това ще ги последват и Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина, предаде КРОСС.

В документа на комисията са описани и сериозни реформи за общността, които ще бъдат препоръчани още този септември. Съдържанието на документа бе публикувано в неделя от германския вестник "Велт", който разполага с него. В него е описана стратегията на Брюксел, която ще ускори шеметно влизането на Западните Балкани в ЕС.

"Членството на шестте западнобалкански държави в ЕС е от политически и икономически интерес за ЕС, както е важен и за неговата сигурност", пише в него. Той е озаглавен "Реалистична перспектива за разширение на ЕС със страните от Западните Балкани". "Със силна политическа воля, прокарването на реформи и решаването на конфликтите със съседите, Черна гора и Сърбия би трябвало да са готови за членство през 2025 година", цитира "Велт" документа. Според ЕК в момента има "исторически изгодна възможност" тяхното бъдеще да се обвърже здраво и необратимо с Европейския съюз.

ЕК ще настоява за бързото и задълбочено провеждане на необходимите реформи в тези страни. "За да изпълнят всички критерии за членство, както и да подсилят демокрацията си, трябва да се проведат убедителни и всеобхватни реформи във важни области като правосъдието, конкурентоспособността, регионалното сътрудничество и помирението", пише в документа. Комисията настоява и за да се подпише "всеобхватно, обвързващо с правните норми споразумение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово".

ЕК е изготвила екшън план от 4 страници, в който е описано как точно Европа може да помогне на трансформацията в обществата от Западните Балкани. В него са описани конкретни мерки, с които до 2020 ще се проведе правосъдна реформа и ще се ускори социално-икономическото развитие. В същия документ Еврокомисията обявява и някои жизненоважни предложения за реформи на ЕС. Едно от тях е в бъдеще решенията в ЕС да се взимат по-често с квалифицирано, а не с пълно мнозинство. Пред октомври пък ЕК ще представи и своя инициатива за засилване на основните правни принципи в ЕС.

Водещи

Най-четени