Екшън пред руското посолство в Киев 18.09 | 14:07

Украински националисти биха руснаци, отишли да гласуват в дипломатическото представителство

От iNews.bg

За пореден път пред руското посолство в Украйна възникна напрежение.  От сутринта насам пред входа на дипломатическото представителство на Москва в Киев имаше няколко инцидента. Първият е бил предизвикан от трима мъже, които заедно с голямо куче са блокирали входа на посолството и не са пускали руснаците да влязат вътре и да гласуват на провеждащите се днес избори за нова Държавна Дума. Когато полицията се опитала да ги принуди да се отместят, те се нахвърлили на униформените и се стигнало до сериозен бой.

По-късно група украински националисти са дошли пред посолството и са стъпкали руско знаме. Заради нарасналото напрежение полицията в Киев е изпратила допълнителни екипи за охрана.

В друг инцидент са било замесени и лидер на местна националистическа партия и неправителствена организация. Става въпрос за Игор Мирошниченко, който е депутат от партия "Свобода” и за Игор Ковалчук, председател на организацията "Национал-патриотично движение на Украйна”. Двамата спрели руснак, който искал да гласува, да влезе в посолството. Първоначално между тримата е започнал словесен спор. След това Ковалчук се нахвърлил с юмруци срещу руснака. Който в крайна сметка бил принуден да избяга и не е успял да гласува, предаде "РИА Новости”. По-късно полицията е арестувала побойника.

Екшънът пред руското посолство в Киев започна още през нощта. Тогава група от около 20 украински националисти дойде пред дипломатическото представителство и започна да хвърля в двора му димни бомби. Среднощно нападение имаше и срещу руското консулство в Одеса.

Водещи