Ердоган директно обвини Рияд за убийството на Хашоги 03.11 | 12:45

Заповедта дошла от най-високо ниво, твърди турският президент

От iNews.bg

Анкара директно обвини Рияд за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. В статия, публикувана във вестник "Вашингтон поуст", президентътна Турция Реджеп Ердоган пише, че заповедта за действие е дошла от най-високо ниво. Ердоган написа още, че турското приятелство с Рияд не означава, че Турция може да си затвори очите за убийството на журналиста, предаде БНТ.

В статията на Реджеп Ердоган пише, че запoведта за убийството на Джамал Хашоги е дошла от "най-висшите нива на саудитското правителство", подчертава приятелските отношения между Турция и Саудитска Арабия и допълва, че не вярва саудитския крал Салман да е знаел за подготвяното покушение. Ние знаем, че извършителите са сред 18-те заподозрени, задържани в Саудитска Арабия, пише още турският държавен глава. По думите му журналистът, един от критиците на властта в Саудитска Арабия, е бил убит "хладнокръвно от ескадрон на смъртта". Кукловодът, който стои за убийството, трябва да бъде разкрит, пише Ердоган.

Според него през последния месец Турция е направила всичко възможно, за да осветли случилото се в дипломатическата мисия на Кралството в Истанбул. Джамал Хашоги изчезна от консулството на 2 октомври. Първоначално прикритото убийство обтегна отношенията между Рияд и международната общност. Тленните останки на Хашоги все още не са намерени. Според представител на турските власти след като е било разчленено, тялото на журналиста е било залято с киселина. Във Вашингтон се състоя възпоменателна церемония в памет на саудитския журналист. А наблюдатели посочват, че статията на Ердоган е публикувана във "Вашингтон поуст", изданието, където Хашоги имаше собствена колонка.

Водещи

Най-четени